Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΕΝΔΙΣΥ: «Άνθρακας ο θησαυρός...» - Για λίγους η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Για κοροϊδία κατηγορεί τον πρωθυπουργό το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που καταγγέλλει ότι με καθυστέρηση δύο ετών έδωσε αυξήσεις έως 7% στο 9% των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να προκύψουν αναδρομικά ποσά ύψους... 190 ευρώ.
«Τόλμησε να αναφερθεί στην καταβολή αναδρομικών. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2020, δόθηκαν από την σημερινή Κυβέρνηση αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Πρόκειται για αναδρομικά από περικοπές που είχαν γίνει σε κύριες συντάξεις, το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, αφού επέλεξε να καταβάλλει αναδρομικά μόνο για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και όχι για όλα τα έτη που είχαν γίνει οι περικοπές, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Λίγους μήνες μετά, ζήτησε (και παίρνει) πίσω ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα αναδρομικά! Φυσικά, αξιοποιώντας την φορολογία εισοδήματος» προσθέτει το ΕΝΔΙΣΥ.
Σε ό.τι αφορά την εξαγγελία της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το Δίκτυο εξηγεί πως πρόκειται για «φορολογική» εισφορά και όχι «ασφαλιστική» αλλά και πως «θα καταργηθεί από (όταν και εφόσον ψηφιστεί διάταξη νόμου) 1.1.2023 η εισφορά που επιβάλλεται επί ετήσιων εισοδημάτων από 12.000 έως 20.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το 66% των συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ έκαστος, δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτό το μέτρο! Άρα ωφελούμενοι θα είναι περίπου 500.000 άτομα (συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι)».
Φέρνοντας παραδείγματα ανέφερε πως «για ποσά λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ, το όφελος είναι… 1,83 ευρώ το μήνα! Για σύνταξη 1.500 ευρώ, το κέρδος είναι 11 ευρώ το μήνα και για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, το κέρδος είναι 35,5 ευρώ το μήνα. Ψάξτε να βρείτε, μετά τις σφαγιαστικές περικοπές που κάνατε στους συνταξιούχους, πόσοι εξ αυτών λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, για να έχετε το μέγεθος της υποκρισίας, από αυτές τις προαναγγελίες της ντροπής».
Όλη η ανακοίνωση του Ενιαίου Δίκτυο Συνταξιούχων
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, οι συνταξιούχοι σας εκλιπαρούν: Όχι άλλες αυξήσεις, όχι άλλα αναδρομικά, όχι άλλες εκκαθαρίσεις εκκρεμών συντάξεων! Δεν μπορούν να αντέξουν σε τέτοια δυσθεώρητα ποσά, έχουν συνηθίσει σε μικρότερα…
Ως εδώ όμως με τον εμπαιγμό, που φτάνει στα όρια της κακής θεατρικής παράστασης. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία που δεν γελάει κανείς από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων. Γιατί τέτοια ήταν η «παράσταση» που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, από το βήμα της Βουλής.
Αλήθεια, πόσους συνταξιούχους πιστεύετε ότι πείσατε, κύριε Μητσοτάκη, όταν είπατε ότι η Κυβέρνησή σας, έδωσε αυξήσεις έως 7% σε 225.000 εξ αυτών; Πρόκειται για αυξήσεις που κατά μέσο όρο, κυμάνθηκαν στο… εξωφρενικό ποσό των 8 ευρώ το μήνα! Αυξήσεις που δόθηκαν και με δύο έτη καθυστέρησης. Γι’ αυτό και προέκυψαν αναδρομικά ποσά… 190 ευρώ. Είναι αυξήσεις από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, που αφορούν όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Μα καλά, διαφημίζετε τα… 8 ευρώ το μήνα; Σε μια περίοδο δραματικής ακρίβειας, αυτή είναι η κοινωνική πολιτική προς το 9% του συνόλου των συνταξιούχων; Ειλικρινά δεν ξέρουμε ποιοι είναι πιο αδικημένοι, αυτοί που έλαβαν τις αυξήσεις – κοροϊδία, ή όλοι οι υπόλοιποι (το 91%) που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ…
Η παράσταση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης όμως είχε και συνέχεια: Τόλμησε να αναφερθεί στην καταβολή αναδρομικών. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2020, δόθηκαν από την σημερινή Κυβέρνηση αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Πρόκειται για αναδρομικά από περικοπές που είχαν γίνει σε κύριες συντάξεις, το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, αφού επέλεξε να καταβάλλει αναδρομικά μόνο για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και όχι για όλα τα έτη που είχαν γίνει οι περικοπές, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Λίγους μήνες μετά, ζήτησε (και παίρνει) πίσω ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα αναδρομικά! Φυσικά, αξιοποιώντας την φορολογία εισοδήματος. Βλέπετε, το 50% των συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά, ξαφνικά θεωρήθηκε ότι πρέπει να φορολογηθούν έξτρα για τα ποσά που εισέπραξαν και μάλιστα έως 32%. Τι και αν τα έλαβαν με 5 χρόνια καθυστέρηση και άτοκα; Τώρα φορολογούνται και γι’ αυτά.
Έτσι, χάνουν ανά περίπτωση έως και το 70% των αναδρομικών που έλαβαν. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να ξεστομίσει κάτι τέτοιο από το βήμα της Βουλής. Φρόντισε να πει την μισή αλήθεια. Δεν πειράζει, την υπόλοιπη αλήθεια, την μαθαίνουν οι συνταξιούχοι από το ΕΝΔΙΣΥ, που έδωσε αγώνα για να μην φορολογηθούν. Αγώνα άνισο, απέναντι σε μια τόσο ανάλγητη κυβέρνηση.
Μιας και ο λόγος όμως για αναδρομικά, οι συνταξιούχοι διερωτώνται γιατί ο πρωθυπουργός τους δεν είπε ούτε μία λέξη, για τις επικουρικές και τα δώρα; Μάλλον τα ξέχασε αυτά. Μαζί τους όμως, ξέχασε και περίπου 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους δεν υπήρχαν αναδρομικά στην πρώτη καταβολή. Τώρα δεν θα υπάρχουν καθόλου, γιατί φρόντισε γι’ αυτό η Ολομέλεια του ΣτΕ. Απόφαση «κομμένη και ραμμένη» για την Κυβέρνηση. Αλλά, γι’ αυτά τα θέματα δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συζήτηση περί κοινωνικής πολιτικής που ο ίδιος ζήτησε να πραγματοποιηθεί.
Ξεχωριστή σημασία όμως έχει και η προαναγγελία περί κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τονίζουμε προς τους συνταξιούχους, ότι πρόκειται για «φορολογική» εισφορά και όχι «ασφαλιστική». Περίτεχνα η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει στους συνταξιούχους σε ποιά εισφορά αλληλεγγύης αναφέρεται. Θα καταργηθεί από (όταν και εφόσον ψηφιστεί διάταξη νόμου) 1.1.2023 η εισφορά που επιβάλλεται επί ετήσιων εισοδημάτων από 12.000 έως 20.000 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το 66% των συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ έκαστος, δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτό το μέτρο! Άρα ωφελούμενοι θα είναι περίπου 500.000 άτομα (συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι). Τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί; Για ποσά λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ, το όφελος είναι… 1,83 ευρώ το μήνα! Για σύνταξη 1.500 ευρώ, το κέρδος είναι 11 ευρώ το μήνα και για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, το κέρδος είναι 35,5 ευρώ το μήνα. Ψάξτε να βρείτε, μετά τις σφαγιαστικές περικοπές που κάνατε στους συνταξιούχους, πόσοι εξ αυτών λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, για να έχετε το μέγεθος της υποκρισίας, από αυτές τις προαναγγελίες της ντροπής.
Το κορυφαίο όμως, το φύλαγε για το τέλος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε ένα λόγο να πει και για τις εκκρεμείς συντάξεις. Ξέχασε όμως την σοφή λαϊκή ρήση ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Αναφέρθηκε λοιπόν στις 140.000 αιτήσεις (κύριων συντάξεων) που απονεμήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή σε ενάμιση μήνα από τώρα, θα έχει καταστεί εφικτό να απονεμηθούν όλες οι αιτήσεις (για κύριες συντάξεις) που υποβλήθηκαν εντός του 2021. Δεν είπε όμως πόσες από αυτές τις αιτήσεις που έχουν απονεμηθεί έχουν κραυγαλέα λάθη! Δεν είπε ότι οι νέοι συνταξιούχοι, που προκύπτουν μετά τα «μαγικά κόλπα» του υπουργού του, Κωστή Χατζηδάκη, υποχρεώνονται να ζήσουν για 3-5 έτη, με συντάξεις έως 500 ευρώ μικρότερες από αυτές που δικαιούνται. Δεν είπε δηλαδή, ότι το πρόβλημα παραμένει, απλώς με ένα «τρικ» μεταφέρθηκε για τους υπουργούς Εργασίας του μέλλοντος.
Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη γιατί ξεχάσατε να αναφερθείτε στην παράλληλη ασφάλιση (προσαύξηση) από 13/5/2016 για πάνω από 85.000 συνταξιούχους, αξίας 1.2δις;
Επίσης, ξεχάσατε να πείτε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα. Συνολικά δε, οι εκκρεμότητες προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν και πάλι, τις 300.000, γεγονός εξόχως προβληματικό. Λέγεται από την κυβέρνηση, ότι από 1/1/2023 θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια.
Αυξήσεις όμως, θα δουν μόνο όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά. Αυτό ανάγεται σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Το υπόλοιπο 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν θετική προσωπική διαφορά, δεν θα δουν καθόλου αυξήσεις. Αντίθετα θα φτάσει έως τον μηδενισμό η προσωπική τους διαφορά. Όσο δε αφορά το 1 εκατομμύριο συνταξιούχων που επί της ουσίας θα πάρουν αυξήσεις, οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται στο 4% και αυτό γιατί το κόστος της ενέργειας τρέχει με αύξηση του 200% και ας μην αναφερθούμε καλύτερα στα βασικά είδη κατανάλωσης και τις αυξήσεις τους. Άνθρακας ο θησαυρός...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: