Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Εξηγήσεις από Μενδώνη για τη ζημιά στο Δελφικό Τοπίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να ενημερώσει άμεσα για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το Δελφικό Τοπίο από την πυρκαγιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.
Με δήλωσή της η βουλευτής ρωτά:
«Πόσα στρέμματα του πολιτιστικού τοπίου των Δελφών έγιναν στάχτη όχι σε δυσπρόσιτη περιοχή αλλά σε πεδινό έδαφος, προσβάσιμο σε πυροσβεστικά μέσα και δυνάμεις;
Είχε ζητήσει η κ. Μενδώνη από τον κ. Στυλιανίδη να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για το Δελφικό Τοπίο, όταν φωτογραφιζόταν μαζί του για τη "θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου";»
Όπως τονίζει η κ. Αναγνωστοπούλου για την κ. Μενδώνη, «η ίδια δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια, καθώς μεγάλη πυρκαγιά είχε κάψει χιλιάδες αιωνόβιες ελιές στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας στο κέντρο του Δελφικού Τοπίου και το 2013, όταν ήταν Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ».
Και ερωτά: «Θα αναληφθεί από κάποιον η πολιτική ευθύνη για αυτή τη νέα καταστροφή στο πολιτιστικό τοπίο των Δελφών, μετά την πρωτοφανή αποποίηση ευθυνών από μέρους της υπουργού για τους αρχαιολογικούς χώρους που απειλήθηκαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα δύο τελευταία χρόνια; Πρόπερσι ήταν το «πούσι» στις Μυκήνες. Τον περυσινό δραματικό Αύγουστο ήταν η πυρκαγιά στο Τατόι, αλλά και εκείνη που απείλησε την Αρχαία Ολυμπία.
Ή μήπως έπρεπε να γίνει "κάρβουνο" ο ναός του Απόλλωνα ή το αρχαίο φρούριο στα Αιγόσθενα, που από τύχη σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό επειδή άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος, για να νιώσει την ανάγκη η υπουργός Πολιτισμού να ζητήσει έστω ένα συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας;»

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: