Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Ο πρωθυπουργός που 3 χρόνια εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα λέει τώρα ότι τον εκβιάζουν – Υποκλοπές γίνονται, αλλά δεν τις κάνει αυτός…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε κάθε σχέση με τις καταγγελίες για υποκλοπές επικοινωνιών σε δεκάδες πολιτικά πρόσωπα κι επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας ότι σκοτεινά κέντρα ελέγχουν τα λογισμικά παρακολούθησης
Και όμως συνέβη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που επί 3 χρόνια εξυπηρετεί με αξιοσημείωτη συνέπεια κάθε απαίτηση επιχειρηματικών παραγόντων, θωρακίζει τις οικονομικές τους δραστηριότητες και τα κέρδη τους με τα 10αδες νομοσχέδια που ψηφίζει η κυβέρνηση του κι ενισχύει με προκλητικές τροπολογίες τα τηλεοπτικά κανάλια τους, είπε σήμερα ότι …δεν εκβιάζεται από συμφέροντα.
Αυτά ενώ παράλληλα δήλωσε πλήρως ανήξερος για το ζήτημα των υποκλοπών, χωρίς να αρνείται όμως ότι γίνονται. Επίσης, υποστήριξε ότι η χρήση παράνομων λογισμικών δεν σχετίζεται με τον ίδιο, την κυβέρνηση και την ΕΥΠ, παραπέμποντας σε επιχειρηματικά κέντρα που πιθανότατα διενεργούν παρακολουθήσεις.
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η κυβέρνηση του σήμερα εκβιάζεται από επιχειρηματίες, ενώ για το θέμα των υποκλοπών δήλωσε πως… δεν γνωρίζει τίποτε. Δίχως όμως να διαψεύσει το ότι γίνονται παρακολουθήσεις (και) πολιτικών προσώπων παραπέμποντας σε «σκοτεινά κέντρα» αγνώστου προελεύσεως.
Για το θέμα των υποκλοπών δήλωσε χαρακτηριστικό ότι δεν είναι δυνατόν να «υπάρχει Έλληνας ο οποίος να πιστεύει ότι μέσα σε όλα όσα έπρεπε να διαχειριστώ αυτά τα τελευταία 3,5 χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών, τις συζύγους Υπουργών μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο;».
Ισχυρίστηκε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».
Μάλιστα δήλωσε ότι πίσω από τα δημοσιεύματα κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει στην Βουλή, πρόταση δυσπιστίας. Όπως ανέφερε «αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας τον προκαλώ, σήμερα μάλιστα, να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό».
Υποστήριξε επίσης πως «θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας. Δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα. Όλες οι χώρες είχαν αντίστοιχα προβλήματα.Και δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή».
Δεν είναι υποβολείς μας οι επιχειρηματίες υποστηρίζει
Όμως η πλέον… απίθανη αναφορά του πρωθυπουργού ήταν αυτή που αφορούσε την σχέση της κυβέρνησης με τους επιχειρηματικούς παράγοντες. Σχολιάζοντας την δήλωση του εκπροσώπου του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζου περί εκγληματικής οργάνωσης με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, ουσιαστικά απευθύνθηκε στον πρόεδρο της εν λόγων ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Όπως δήλωσε «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους».
Ειδικά μάλιστα για τις αναφορές στον Ολυμπιακό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «τα άκουσα αυτά, για εγκληματική οργάνωση, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδος, στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος».
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, εξέφρασε την ευχή για να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει τις κυβερνητικές συμμαχίες που θα επιδιώξει η Ν.Δ.
Τέλος εγγυήθηκε την… συνέχιση της ακρίβειας. Αρνήθηκε την λογική της μείωσης των έμμεσων φόρων λέγοντας πως «κανείς δε μας εγγυάται, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα. Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη».
«Θα επιμείνουμε σε ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, προσπαθώντας στο μέτρο του εφικτού να συγκρατήσουμε τιμές» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι η απάντηση στο πρόβλημα είναι «μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας». Δηλαδή η έως τώρα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: