Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Απόλυτο ευρωπαϊκό «μπάχαλο» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Κομισιόν ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι μπαίνει «ταφόπλακα» στο σχέδιο. Ντρίμπλα Μισέλ σε φον ντερ Λάιεν με επιστολή που ζητάει άμεση νομοθέτηση, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τα κράτη-μέλη ότι μπαίνει «ταφόπλακα» στο πλαφόν στο αέριο, όμως ο Μισέλ, μέσω επιστολής, ζητά από την ντερ Λάιεν άμεση νομοθεσία για το… πλαφόν.
Σε αχαρτογράφητα νερά παραμένουν εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που ο χειμώνας έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στην ήπειρο, καθώς το μπάχαλο με την ενεργειακή πολιτική συνεχίζεται.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καλά συνεχίζονται, αλλά, παράλληλα, και το μπάχαλο καλά κρατεί.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στα 27 κράτη – μέλη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς αυτό να επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των 27, τον περασμένο μήνα, συμφώνησαν στο να εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν να καταρτίσει ένα προσωρινό πλαίσιο με στόχο την ανάσχεση της καλπάζουσας κρίσης ακρίβειας και ενέργειας. Για να καμφθούν οι αντιστάσεις ομάδας κρατών, κυρίως της Γερμανίας, η Ε.Ε. συμφώνησε να προχωρήσει σε ένα προσωρινό μέτρο με την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεαστούν τα μακροχρόνια συμβόλαια και δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στην κατανάλωση αερίου.
Τώρα, όμως, όπως σημειώνουν πηγές στο πρακτορείο η Κομισιόν δήλωσε ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν οι συγκεκριμένοι όροι, συνεπώς μπαίνει… ταφόπλακα στο πλαφόν.
Επιστολή Μισέλ για άμεση νομοθεσία
Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, το Politico, φιλοξενεί σήμερα ρεπορτάζ με το οποίο αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, με χθεσινή επιστολή του, ζητά από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να βάλει μπρος για άμεση νομοθέτηση ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Η κίνηση αυτή, όπως σχολιάζει η ιστοσελίδα, έρχεται μετά τη συνάντηση της Δευτέρας κατά την οποία οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν ότι, εμμέσως πλην σαφώς, μπαίνει τέλος στη συζήτηση για το πλαφόν.
Στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ αφήνει και σαφείς υπαινιγμούς κατά της ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν και ζήτησαν μέτρα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: