Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Προεκλογικά δωράκια σε "προνομιακά" κοινά της ΝΔ

Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς
 
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς σε αστυνομικούς και λιμενικούς, καθώς και παράταση πλαφόν στα ενοίκια των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Τα δύο εξειδικευμένα νέα μέτρα στήριξης, που ανακοίνωσε χθες από την Τρίπολη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορούν “προνομιακά” κοινά της Νέας Δημοκρατίας και έχουν σαφή προεκλογική και ιδεολογική στόχευση.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού”. Ειδικότερα θα δοθούν 600 ευρώ ανά υπάλληλο της Αστυνομίας και του Λιμενικού οριζόντια, μαζί με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι ένστολοι “έχουν βάλει μεγάλη πλάτη” όσον αφορά στην αστυνόμευση και το μεταναστευτικό. Το γεγονός πάντως ότι η ανακοίνωση έγινε την ημέρα που 16χρονος στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι απο άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκάλεσε σχόλια. Όπως και το γεγονός ότι αντίθετα οι Ένοπλες Δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις της Τουρκίας, δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση.
Το χριστουγεννιάτικο (και προεκλογικό) δωράκι σε αστυνομικούς και λιμενικούς ωστόσο εντάσσεται σε ένα γενικότερο ιδεολογικό αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία θέλει να δείξει ότι φροντίζει “τους δικούς της” και ότι ιεραρχεί ως προτεραιότητες το νόμο και την τάξη, αλλά και την σκληρή μεταναστευτική πολιτική.
Το δεύτερο μέτρο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά στην στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων όπως ανέφερε, με την παράταση για ένα έτος του πλαφόν 3% για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Χωρίς παράταση του πλαφόν οι αυξήσεις στο κόστος της επαγγελματικής στέγης εκτιμάται ότι θα άγγιζαν το 2023 το 8% με 9%.
Η κυβέρνηση επικαλείται ότι αντιμετωπίζει το γενικότερο πρόβλημα των υψηλών ενοικίων με μέτρα για προσιτή στέγη ιδίως για τους νέους, τα οποία πάντως άμεσα αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνεια.
Υπενθυμίζεται εν τω μεταξύ ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τα ενοίκια των εκπαιδευτικών που έχουν τοποθετηθεί σε νησιά και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης λόγω και του Airbnb.
Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε δε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, με το οποίο “ξηλώνεται” το ΕΣΥ, με το επιχείρημα ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τις απολαβές που θα έπρεπε. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι οι ασθενείς που θέλουν πχ να χειρουργηθούν χωρίς αναμονή θα πληρώνουν από την τσέπη τους το γιατρό που θα εργάζεται και ως ιδιώτης το απόγευμα, καθώς όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός “δεν είναι ρεαλιστικό” να δινόταν αυξήσεις από το κράτος.
Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ διχάζει πάντως σύμφωνα με πληροφορίες και τους νεοδημοκράτες γιατρούς, καθώς ωφελημένοι αναμένεται να είναι οι “μεγάλοι” και ιδίως οι καθηγητές. Ενώ ελάχιστοι πιστεύουν τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως οι γιατροί θα έχουν πρώτα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ (είτε αφορούν την απογευματινή λειτουργία, είτε τις εφημερίες τους) προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα.

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: