Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Το Eurogroup ενέκρινε τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Πρόκειται για μέτρα που είχαν δρομολογηθεί και συμφωνηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και που πλέον ολοκληρώθηκε η τελική τους φάση, καθώς στο ενδιάμεσο εκπληρώθηκαν τα σχετικά προαπαιτούμενα.
Το οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.
Επίσης οι υπουργοί αποφάσισαν και για το «επιτοκιακό πέναλντι» του δανείου της Ελλάδας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα αποπληρωθεί το 2049.
Με τον τρόπο αυτό, το Eurogroup επικύρωσε τη σχετική εισήγηση της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μέτρα που είχαν δρομολογηθεί και συμφωνηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και που πλέον ολοκληρώθηκε η τελική τους φάση, καθώς στο ενδιάμεσο διάστημα εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποφασίστηκε η αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), καθώς και ο μηδενισμός, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η συνολική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αγγίξει τα 6 δισ. ευρώ. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: