Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Επτά φορές περισσότερο από τους μισθούς αυξήθηκε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Σημαντικές περικοπές στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών φέρνει το επίμονο κύμα ακρίβειας, ως αποτέλεσμα του οποίου οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18% σε ολόκληρη την ΕΕ, την ώρα που οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 4,4% κατά μέσο όρο σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΟΣ).Οι τιμές των τροφίμων, που είναι ο δεύτερος πιο καθοριστικός παράγοντας για το ύψος του πληθωρισμού μετά την ενέργεια, έχουν αυξηθεί κατά 18% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον περασμένο χειμώνα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία στην έκθεση που δημοσίευσε.
Οι τιμές των ειδών που απαιτούνται για το μαγείρεμα ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ:

  • Κρέας: +16,4%
  • Λαχανικά: +20,2%
  • Πατάτες: +17,6%
  • Αλεύρι: +32,1

Αντίθετα, οι ονομαστικοί μισθοί αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 4,4% στην ΕΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται τέσσερις φορές γρηγορότερα από τους μισθούς, με αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών μισθών.
Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις τιμές των τροφίμων για τα λαϊκά νοικοκυριά εμφανίζονται στη Σλοβενία, όπου οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται 7,6 φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς, με τη Σουηδία (6,4), την Ισπανία (5,4) και τη Μάλτα (4,7) να ακολουθούν.
Ένα πλήρες οικογενειακό τραπέζι τείνει υπό αυτές τις συνθήκες να μετατραπεί σε πολυτέλεια, με τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους να ξοδεύουν πλέον έως και ένα μηνιάτικο σε λογαριασμούς ενέργειας σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με την ΕΟΣ.
Η Ομοσπονδία Συνδικάτων καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και της κυβερνήσεις των κρατών μελών να συντάξουν ψήφισμά για το νέο έτος το οποίο θα περιλαμβάνει:
Μέτρα για την αποτροπή της αισχροκέρδειας σχετικά με τις τιμές των τροφίμων, όπως η επιβολή πλαφόν και φόρων στα υπερκέρδη.
Ενίσχυση για άτομα που αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Αυξήσεις μισθών για την κάλυψη της αύξησης του κόστους ζωής.
Τα Συνδικάτα ζητούν να συνεδριάσει το Συμβούλιο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσει τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της κρίσης για τη διασφάλιση της παραγωγής, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων σε όλους τους τομείς.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, τα οποία προέκυψαν εν μέσω μιας εβδομάδας απεργιών και διαδηλώσεων ενάντια στην ακρίβεια στην Ιταλία, τη Βρετανία και το Βέλγιο, η Γενική Γραμματέας της ΕΟΣ Έσθερ λίντς είπε:
«Πολλές οικογένειες ανησυχούν κάθε χρόνο για το αν μπορούν να αγοράσουν δώρα, αλλά ακόμη και η αγορά των υλικών για το μαγείρεμα ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου θα είναι δύσκολη φέτος.
»Τα Χριστούγεννα θα είναι απίστευτα δύσκολα για εκατομμύρια ανθρώπους λόγω των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της αισχροκέρδειας των επιχειρήσεων.
»Αυτά τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι είναι οι γκρινιάρηδες διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών που ευθύνονται για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και όχι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τις οικογένειές τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τερματίσει την υπερβολική κερδοσκοπία και την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, που συμβάλλουν σημαντικά στην κρίση πληθωρισμού που προκαλεί δυστυχία τα φετινά Χριστούγεννα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: