Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Σκάνδαλο διαφθοράς στην καρδιά της Ε.Ε. με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Συλλήψεις και μεγάλες έρευνες στις Βρυξέλλες για εγκληματική οργάνωση που είχε διεισδύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο • Χειροπέδες σε πρώην ευρωβουλευτή και κορυφαίο συνδικαλιστή.
Κύμα εφόδων και συλλήψεων από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου με ύποπτη εγκληματική οργάνωση που είχε διεισδύσει στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα.
Τα μέλη της ελέγχονται για παρεμβάσεις στην πολιτική της Ε.Ε. και διαφθορά από το Κατάρ, όπως αποκαλύπτουν η βελγική Le Soir και η φλαμανδική Knack. Δύο δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), μόλις συνελήφθησαν.
Πρόκειται για μία υπόθεση που μπορεί να αποδεχθεί εκρηκτική, ενώ ξέσπασε την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι «η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε 14 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών. Ειδικότερα στις πόλεις Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest και Brussels City. Οι έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρείας έρευνας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Χρήματα και δώρα
Η εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα, η οποία συντονίζεται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, διεξάγεται από τον δικαστή Michel Claise, ο οποίος ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα. Τα ερευνητικά καθήκοντα εκτελούνται με απόλυτη διακριτικότητα για πάνω από τέσσερις μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΚΥΚΔ).
Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά της διαφθοράς «μια χώρα του Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πώς; «Καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σημειώνει η εισαγγελία χωρίς να αναφέρει το Κατάρ.
Ωστόσο, αρκετές καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στη Le Soir και την Knack ότι πρόκειται πράγματι για τη χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις το πρωί.
Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι τέσσερα άτομα «γεννημένα το 1955, 1969, 1971 και 1987» συνελήφθησαν για ανάκριση με τη διαδικασία Salduz 4, δηλαδή ως ύποπτοι παρουσία δικηγόρου. Θα μπορούσαν να προσαχθούν ενώπιον του δικαστή εντός 48 ωρών, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφάσιζε για πιθανά εντάλματα σύλληψης.
Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι πολύ δραστήριοι δημόσια σε ενώσεις και ΜΚΟ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Panzeri είναι επίσης πρόεδρος του Fight Impunity, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έρευνα στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης Fight Impunity που βρίσκονται στο κέντρο των Βρυξελλών (rue Ducale).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: