Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με βάση τα στατιστικά στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα myΘέρμανση έχουν φτάσει τις 1.108.984.
Σήμερα κλείνει η πλατφόρμα MyΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι αιτούντες να ενταχθούν στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Όσοι, βέβαια, δεν υποβάλουν την αναγκαία αίτηση συμμετοχής, δεν θα μπορέσουν να λάβουν την επιδότηση ως τις 21 Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη περίοδο πληρωμών.
Μέχρι σήμερα, πάντως, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με βάση τα στατιστικά στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα έχουν φτάσει τις 1.108.984.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταχωρήσουν και τα τιμολόγια, όσοι θέλουν να πληρωθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου. Αλλιώς θα λάβουν μόνο τις προκαταβολές για τα 100-1.600 ευρώ που θα τους δοθούν αυτομάτως εφέτος, με βάση τις περσινές καταναλώσεις τους. Επόμενη διορία που θα τους δοθεί θα είναι να καταχωρήσουν έως 15 Φεβρουαρίου, τις αγορές που έκαναν μέχρι 31 Ιανουαρίου, για να πληρωθούν το επίδομα στα τέλη Φλεβάρη.
Αναλυτικά:
Για αγορές από 1 Οκτωβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2023.
Ειδικά για το φυσικό αέριο η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 31η Μαΐου 2023 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 16η Μαϊου 2023.
Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 15η Ιουλίου 2023 για παραστατικά έως την 30ή Ιουνίου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, φέτος θα δοθεί όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για:
-φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
-φυσικό αέριο θέρμανσης
-φιάλες υγραερίου
-καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
-θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.
Η διαδικασία
Με την είσοδο στο σύστημα και με τους κωδικούς του taxisnet γίνεται η υποβολή της αίτησης και αυτά που χρειάζονται είναι το ΑΦΜ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.
Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται αυτομάτως από το taxis ο αιτών παίρνει άμεσα την απάντηση αν το αίτημα εγκρίνεται οπότε εντάσσεται απευθείας στο μητρώο δικαιούχων και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποβολή των παραστατικών ή αίτηση απορρίπτεται αν δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος
Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
  • Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μαϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.
  • Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 15η Ιουλίου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.


Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: