Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Καταιγισμός πυρών για το «κουπόνι σίτισης»

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα «ψίχουλα» που μοιράζει η κυβέρνηση με το λεγόμενο «food pass».
Στην Ολομέλεια συζητείται και ψηφίζεται την Τετάρτη (21/12) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί και η τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη (20/12) από τους συναρμόδιους υπουργούς για την κάρτα αγοράς
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για την κάρτα αγορών είπε πως με δεδομένη τη σκληρή συγκυρία και μισό ευρώ είναι καλό, αλλά είναι αδιανόητο με το κουπόνι σίτισης να αντιμετωπιστούν η αισχροκέρδεια και η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες από την ακρίβεια. «Τελικά η περιβόητη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας γίνεται σε ποσοστό 33%, παρά την κατεύθυνση της ΕΕ η φορολόγηση να είναι τουλάχιστον 33%. Πρόκειται, συνεπώς, για μια βελούδινη φορολόγηση», τόνισε.
«Το προεκλογικό επίδομα δεν αντισταθμίζει τη διπλή αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών, λόγω του πληθωρισμού και των αυξημένων φόρων κατανάλωσης», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φραγγίδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι σήμερα υπάρχει υπερπληθωρισμός κερδών των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας και η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 15% έως 25,3%. Για αυτόν τον λόγο το μέτρο αποτελεί «εμπαιγμό» και λειτουργεί ως «ασπιρίνη» καταδεικνύοντας μάλιστα το αποτυχημένο, τρύπιο καλάθι του νοικοκυριού. Αλλά έστω και αυτού του μέτρου ασπιρίνη, όπως είπε ο κ. Φραγγίδης, πολλές χιλιάδες πολίτες μένουν εκτός αν και η αγοραστική δύναμή τους έχει πληγεί επίσης συντριπτικά.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει την αγανάκτηση και δυσαρέσκεια του λαού, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη. «Καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν δίνει η κυβέρνηση με το μέτρο του "market pass". Τα κουπόνια φαγητού που έρχονται ως συνέχεια των "καλαθιών" είναι μια προσπάθεια να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια του λαού από την ακρίβεια, την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μη μειωθεί η κατανάλωση, η οποία ήδη έχει καταβαραθρωθεί, με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών. 
Το ΜέΡΑ25 «καταψηφίζει και δεν νομιμοποιεί τον επιδοματικό λαϊκισμό της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, με το food pass κι άλλα τέτοια δήθεν μέτρα ανακούφισης, που εντάσσονται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες την ώρα που φτωχοποιούν διαχρονικά την κοινωνία, εμπαίζουν κιόλας τα φτωχότερα, λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για μία πάγια τακτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, την οποία όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλαν στην αντιπολίτευση και εφάρμοσαν στην διακυβέρνηση».
«Δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους οποιαδήποτε τροπολογία προβλέπει παροχές προς τους πολίτες», τόνισε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: