Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Δημοσιονομικό παράθυρο παροχών λόγω πληθωρισμού... φόρων

Τονωτική ένεση για τα φετινά έσοδα αποτελούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες μόνο από τις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο σημείωσαν αύξηση 18,6% φθάνοντας στα 2,76 δισ. ευρώ από 2,33 δισ. ευρώ πέρυσι.
Χαμηλώνει κάτω από το 1,6% του ΑΕΠ ο στόχος για το έλλειμμα του 2022 λόγω της ανοδικής πορείας των εσόδων που είναι το φυσικό επακόλουθο των κυμάτων της ακρίβειας που με εφαλτήριο την ενέργεια εξαπλώνεται στα είδη πρώτης ανάγκης χτυπώντας την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων. Τα αυξημένα κατά 312 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 τονώνουν τη δημοσιονομική ευελιξία και σε συνδυασμό με τα 600 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα έρθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων ανοίγουν παράθυρο για εκπλήξεις σε μέτρα το βράδυ του Σαββάτου με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες για μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός λόγω της νέας ομηρίας με τα πλεονάσματα και του στόχου για επενδυτική βαθμίδα το 2023. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, κομβικό σήμα για τις αγορές που έχουν στήσει ραντάρ και παρακολουθούν είναι η δραστική συρρίκνωση του φετινού ελλείμματος και η καλή πορεία των εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2023 με το βάρος να πέφτει στην κατανάλωση που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης.
Τονωτική ένεση για τα φετινά έσοδα αποτελούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες μόνο από τις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο σημείωσαν αύξηση 18,6% φθάνοντας στα 2,76 δισ. ευρώ από 2,33 δισ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά στο 12μηνο (Δεκέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2022) η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο λιανεμπόριο ανήλθε στα 39 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ο προϋπολογισμός στο 11μηνο έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 1,126 δισ. ευρώ και ο στόχος για φέτος είναι για -3,408 δισ. ευρώ και το 2023 για +1,668 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 58,943 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 440 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 50,237 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 502 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο ενώ οι επιστροφές φόρου είναι αυξημένες κατά 190 εκατ. ευρώ (5,362 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα η υπέρβαση στα καθαρά φορολογικά έσοδα να διαμορφώνεται στα 312 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 59,075 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 826 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο για 59,901 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τον Νοέμβριο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,701 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 454 εκατ. ευρώ ή 10,7% έναντι του στόχου.
Ακατάσχετο
Εν τω μεταξύ, βγαίνει από το ψυγείο η ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό με σκοπό να ενεργοποιηθεί από το νέο έτος σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στη διόγκωση των «κόκκινων» χρεών από φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά υψηλότερο ακατάσχετο λογαριασμό εφόσον προηγουμένως έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και στη συνέχεια υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: