Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Βουτιά για το πετρέλαιο, πτώση στη Wall Street

Σε καθοδική πορεία βρίσκεται πλέον η τιμή του πετρελαίου (τόσο για το μπρεντ, όσο για το αμερικανικό αργό) στις διεθνείς αγορές.
Παρά το γεγονός ότι το πρωί της Δευτέρας η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέγραφε άνοδο (απόρροια ενδεχομένως και του πλαφόν που επέβαλε η Ε.Ε. και οι χώρες της G7 στο ρωσικό αργό), εντούτοις το βράδυ της ίδιας μέρας, το πετρέλαιο κατρακυλούσε σε ποσοστό περίπου 3%. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό έπεφτε περίπου 3,4%, ενώ το μπρεντ 2,9%, δημιουργώντας προβληματισμό στις αγορές.
Την ίδια στιγμή, η Wall Street κατέγραφε αρνητικά πρόσημα, με τον δείκτη Dow Jones να διαμορφώνεται περίπου στο -1,4% και τους άλλους δύο βασικούς δείκτες (S&P, Nasdaq) να σημειώνουν απώλειες περίπου -1,9%.
Υπενθυμίζεται πως θεωρητικά τέθηκε ήδη σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση αγοράς και εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και η απαγόρευση μεταφοράς του από ευρωπαϊκές ναυτιλιακές και άλλες μεταφορικές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες σε τιμή πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, με βάση την απόφαση στην οποία κατέληξαν ομόφωνα οι «27», το Σάββατο. Το όριο αυτό τελεί υπό αναθεώρηση, εφόσον κριθεί σκόπιμο, σε δύο μήνες.
Το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού αργού συμπληρώνεται από την πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, ότι, σε κάθε περίπτωση, το πλαφόν πρέπει να παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή του ρωσικού αργού στην παγκόσμια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι στην απίθανη -με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα- περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πέσει από τα σημερινά επίπεδα των 80-85 δολ. το βαρέλι στα 60, το ευρωπαϊκό πλαφόν πρέπει να είναι το πολύ 57 δολάρια.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: