Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Απρόσμενα, ουρανοκατέβατα ή υπερκέρδη;

Την ορολογία «απρόσμενα κέρδη» αντί «υπερκέρδη» επέλεξε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της έκτακτης «φορολόγησης» των ενεργειακών εταιρειών που επέβαλε η κυβέρνηση.
Ο κ. Βαρδινογιάννης θεωρεί ότι η υψηλή κερδοφορία δεν συνεπάγεται αισχροκέρδεια και εστίασε ότι το 2022 το 85% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται από εξαγωγές και σε χώρες εκτός Ε.Ε., ενώ τα κέρδη μεταφέρονται στην Ελλάδα. Παραδέχτηκε πάντως ότι δικαίως επιβλήθηκε η έκτακτη φορολογία, ενώ τόνισε ότι η Motor Oil είχε προτείνει στην κυβέρνηση την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας.
Τα ακούμε με προσοχή όλα αυτά περιμένοντας να προτείνει και φέτος κάτι ανάλογο, αφού τα περιθώρια διύλισης και τα κέρδη το α’ τρίμηνο του 2023 ακολουθούν τα περσινά επίπεδα και η ευρωπαϊκή συμφωνία για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αφορά «ή/και το 2023» (απλά η κυβέρνηση… βιάστηκε να νομοθετήσει μόνο για το 2022 και μόνο για τα ελάχιστα όρια της ευρωπαϊκής οδηγίας).
Δεν θα διαφωνήσουμε για την ορολογία. Είτε «απρόσμενα» είτε «υπερκέρδη» είτε «ουρανοκατέβατα» τα πεις, στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνεις, αφού αυτά τα -πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές- κέρδη δεν προέρχονται από «προστιθέμενη αξία» και «σ’ τα δίνει η αγορά».
Το γεγονός αυτό έχει πολλές αναγνώσεις, μία εκ των οποίων έχει παραμέτρους οι οποίες σχετίζονται με τα περιθώρια των τιμών αναφοράς (PLATTS ΝΑ Μεσογείου) που χρησιμοποιούν καθημερινά ως βάση υπολογισμού των χονδρικών τιμών της εσωτερικής αγοράς οι δύο εταιρείες διύλισης (και η σύγκρισή τους με τις χονδρικές τιμές εξαγωγών ώστε να μην υπάρχει έδαφος να σκεφτεί κανείς για dumping), την τρέχουσα αξία της πρώτης ύλης και την επιλογή απρόσμενα υψηλών περιθωρίων διύλισης.
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε θεσμικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με συγκεκριμένη μεθοδολογία υπολογισμού και ελάχιστα όρια 33% (άλλες χώρες επέλεξαν υψηλότερη έκτακτη εισφορά ώς 90% των «ουρανοκατέβατων» κερδών), με τη λογική ότι μια ενεργειακή εταιρία που δραστηριοποιείται στη Γηραιά Ηπειρο και έχει «ουρανοκατέβατα» κέρδη πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξει την αλληλεγγύη της, «να βάλει πλάτη» στην κακή συγκυρία και να στηρίξει τους ανθρώπους που με το υστέρημά τους εξαναγκάστηκαν να συμβάλουν σε αυτά τα κέρδη –είναι το δικό τους «κοινωνικό μέρισμα».
Εάν το παιχνίδι με τις λέξεις έχει κάποια σημασία, από την «υπόσχεση» μέχρι τη «δήλωση» και τελικά την «πληρωμή» εκτός από τη «χρονική απόσταση» υπάρχει και «περιθώριο ελέγχου» έναντι τυχόν «αποκλίσεων» –κι αυτό αφορά (και) την HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) που φαίνεται να έχει πιο «βραχυπρόθεσμη» στρατηγική και η ηγεσία της έχει χαρακτηρίσει τη φορολόγηση των υπερκερδών ως «δήμευση περιουσίας στερούμενη ηθικού και νομικού ερείσματος».

Γιάννης Μπαζαίος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: