Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Κρεσέντο αναλγησίας για το ΕΣΥ και «συγγνώμη» με αστείες δικαιολογίες

Ο Σπ. Πνευματικός προσπαθεί να τα «μαζέψει» μετά την κυνική δήλωση για διαλογή καρκινοπαθών • Έχουμε λαϊκή νομιμοποίηση, σχολίασε προκλητικά ο Γ. Κουμουτσάκος για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ • Παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων στο υπουργείο Υγείας • Ομοβροντία αντιδράσεων
Τα τρία απανωτά περιστατικά θανάτου πολιτών στη χώρα που περίμεναν ώρες για ασθενοφόρο, μαρτυρώντας την τραγική υποβάθμιση του ΕΣΥ την ώρα που πριμοδοτείται η ιδιωτική υγεία, δεν κάμπτουν φαίνεται την πολιτική αλαζονεία στελεχών της Ν.Δ. στον απόηχο του σχεδόν 41% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Αποκορύφωμα μέχρι στιγμής η κυνική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. στην Εύβοια, που είναι μάλιστα καθηγητής Ιατρικής, Σπύρου Πνευματικού, για διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους».
Σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα ο κ. Πνευματικός ισχυρίστηκε ότι κάποια από τα λεγόμενά του «δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου» που είχε για να αναλύσει ένα «τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν».
«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» πρόσθεσε.
Από κοντά όμως και ο Γιώργος Κουμουτσάκος που στο πλαίσιο συζήτησης σε πανέλ, το βράδυ της Τετάρτης (Mega) έφτασε στο σημείο, υπό πίεση για τις ευθύνες της Ν.Δ. για την κατάσταση, να πει πως: «Υπάρχει όμως μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν 10 μέρες». «Αυτά έχουν κριθεί. Ήταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε. Κι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται» είπε και πρόσθεσε: «Είχαμε λαϊκή ανταπόκριση που έδωσε 40% στον κυβερνητικό απολογισμό που καταθέσαμε».
Πρότεινε διαλογή καρκινοπαθών για να μειωθεί το νοσοκομειακό κόστος
«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό... Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;» δήλωσε αρχικά ο Σπ. Πνευματικός.
Και φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, πρόσθεσε:
«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».
Αστείες δικαιολογίες για μη αύξηση των μισθών
Αίσθηση όμως προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γ. Κουμουτσάκου για τις αποδοχές των γιατρών, αφού θεωρεί πως όλοι θέλουν να κάνουν και δύο και τρεις δουλειές αντί να αμείβονται αξιοπρεπώς. Ερωτηθείς γιατί δεν αυξάνονται οι μισθοί των ιατρών, ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι γιατροί θέλουν οι ίδιοι να δουλεύουν δύο δουλειές. «Τι έκανε λοιπόν ο πρόσφατος νόμος που έχει γίνει στόχος και πετροβολείται από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Είπε στους γιατρούς ότι οφείλετε να παρέχετε υπηρεσίες στο ΕΣΥ και έχετε και τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου. Χωρίς να επιβαρυνθεί ο υγειονομικός προϋπολογισμός με τρόπο που δεν αντέχει (διότι υπάρχει και μια υγειονομική διάσταση που πρέπει να λάβουμε υπόψην μας) να έχουν οι γιατροί κίνητρα να έρθουν στο ΕΣΥ, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ανεβάσουν το εισόδημά τους, δουλεύοντας το απόγευμα και με το ιδιωτικό τους ιατρείο» είπε αρχικά.
Στην ερώτηση γιατί δεν αυξάνει η κυβέρνηση τους μισθούς των νοσηλευτών και των ιατρών απάντησε: «Για τους νοσηλευτές έχετε δίκιο, αλλά το θέμα των γιατρών αντιμετωπίζεται. Το θέλουν και οι ίδιοι (να δουλεύουν δύο δουλειές), δεν νομίζω ότι δεν το θέλουν. Τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την ξέρετε όλοι».
«Τρομακτική» δήλωση σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία» επισημαίνει σε δήλωσή της η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Και συνεχίζει: «Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Για αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη 3 θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ».
«Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο» υπογραμμίζει.
Κατάρρευση του ΕΣΥ, καταγγέλλει και το ΠΑΣΟΚ
Πυρά κατά της Ν.Δ. για την κατάσταση του ΕΣΥ, με αφορμή τους τραγικούς θανάτους λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να τα αντιμετωπίσει γρήγορα, εξαπέλυσε σήμερα απ' το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Καταρρέει το ΕΣΥ. Τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπειρία της πανδημίας, το αποδόμησαν. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μάς ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία. Στον τελευταίο κατάλογο που είδα σήμερα το πρωί, περάσαμε τη Λιθουανία και είμαστε δεύτεροι πια. Δηλαδή επί Νέας Δημοκρατίας χειροτέρεψαν τα πράγματα. Έδωσαν ελάχιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία, άφησαν τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία και έκαναν τον νόμο Γκάγκα. Πήγα προχθές στο νοσοκομείο ”Παπανικολάου”. 3.500 χειρουργεία στις λίστες της ντροπής. 28 θέσεις υπάρχουν για μόνιμους αναισθησιολόγους κι έχουν μόλις 7. Κι αντί λοιπόν να πάρεις 10% του Ταμείου Ανάκαμψης, να το ρίξεις στο ΕΣΥ και να το αναγεννήσεις, έδωσες 2% συν 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Αλλά και χθες βράδυ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, επισήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας δίνει 2% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για υπηρεσίες και υλικοτεχνική υποδομή και επιπλέον 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Χώρες με ανάλογα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, διοχετεύουν 8-11% των πόρων στην υγεία». «Εμείς προτείνουμε να δώσουμε 8-10% διότι το ΕΣΥ είναι σε δεινή κατάσταση. Επισκέφθηκα σήμερα τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και μου μετέφεραν ότι χρειάζονται 700-1.000 διασώστες. Εξήντα επτά σημεία του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα υποχρεώνονται να εξυπηρετήσουν με μόλις ένα ασθενοφόρο τα περιστατικά όλης της ημέρας. Βγάζουν δηλαδή τρεις οκτάωρες βάρδιες με ένα ασθενοφόρο υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά που υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες.
ΚΚΕ: Ανατριχιαστική δήλωση που αντανακλά μέρος των «κοστολογημένων» προγραμμάτων τους
«Σε αυτό το άθλιο δημόσιο σύστημα υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλες οι Κυβερνήσεις, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών τελικού σταδίου γιατί το επιβαρύνουν!!! Αυτή η κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, κ. Πνευματικού, που θυμίζει Μένγκελε αντανακλά ένα μόνο μέρος των «κοστολογημένων» προγραμμάτων τους στην Υγεία και τις εχθρικές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ανάγκες των ασθενών Η ανθρώπινη ζωή όμως δεν κοστολογείται» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
Στο μεταξύ το ΚΚΕ έχει καλέσει σε μαζική κινητοποίηση στις 7:30 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας.
Κινητοποίηση του ΜέΡΑ25 έξω από το υπουργείο Υγείας
Κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη για τις τραγικές ελλείψεις στην δημόσια υγεία που έχουν οδηγήσει και στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά.
«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να διαμηνύει πως το ΕΣΥ θα αποτελεί προτεραιότητα του σε μια πιθανή επόμενη διακυβέρνηση του, οι πολίτες όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως ακόμα και μέσα στην πανδημία η μνημονιακή Κυβέρνηση της ΝΔ -σε συνέχεια και των υπόλοιπων μνημονιακών Κυβερνήσεων- υποβάθμισε ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολίτες αναμένοντας για ώρες μια στοιχειώδη δημόσια περίθαλψη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία υποψηφίων Βουλευτών του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη αποτελούμενη από την πρώην Βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη, τον πρώην Υπουργό Δημήτρη Στρατούλη και την Περιφερειακή Σύμβουλο Μαριάνα Τσίχλη ζήτησαν να συναντήσουν την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, η οποία ωστόσο στην "γραμμή" του αυταρχισμού και της προηγούμενης Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, το αρνήθηκε.
►Με κεντρικό σύνθημα «Να βάλουμε τέλος στην εγκληματική τους πολιτική, η υγεία μας δεν είναι κόστος!» βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή την ώρα, παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: