Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Εναλλακτικές προτάσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την επαναρύθμιση του τομέα της εργασίας

Η επιβολή μνημονιακών πολιτικών έχει εδώ και πέντε χρόνια αποδείξει πόσο βαριά πλήγματα μπορεί να καταφέρει στους μισθούς των εργαζομένων, στη φύση των εργασιακών σχέσεων και στα εργασιακά εν γένει δικαιώματα των πολιτών μιας χώρας.
Συγκεκριμένα, τα Μνημόνια ΠΑΣΟΚ κ’ ΝΔ έφεραν πίσω στη χώρα μας τον εργασιακό Μεσαίωνα:
  • Κατάργησαν στις 28-2-2012 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) την ισχύουσα τότε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και μείωσαν τον κατώτερο μηνιαίο μισθό από τα 751 ευρώ μικτά στα 586 ευρώ (500 ευρώ καθαρά) και στα 511 ευρώ (400 καθαρά) για τους νέους κάτω των 25 ετών.
  • Κατάργησαν την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επεκτείνονται έκτοτε στα μη μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων.
  • Κατάργησαν την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή της ισχύος της ευνοϊκότερης συλλογικής σύμβασης εργασίας στην περίπτωση που στο πρόσωπο του ίδιου εργαζομένου συντρέχει η εφαρμογή πλειόνων επιπέδων συλλογικών συμβάσεων, λ.χ. επιχειρησιακή και κλαδική. Αυτό, όπως είναι λογικό, έχει επιφέρει δραματική αλλοίωση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Με τη σύντμηση του χρόνου από 6 σε 3 μήνες της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξανάγκασαν την εξατομίκευση των μισθών. Επίσης, το περιεχόμενο των ΣΣΕ προσαρμόσθηκε απόλυτα στις βουλήσεις των επιχειρήσεων υπό την απειλή της ίδιας της απόλυσης των εργαζομένων.
  • Αύξησαν τα όρια των ομαδικών απολύσεων.
  • Στον δε ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατάργησαν ουσιαστικά τις ΣΣΕ.
  • Το 8άωρο και το 5ήμερο εργασίας αποτελεί πια πολυτέλεια του παρελθόντος. Η δε κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο διέλυσε κάθε προσωπική και κοινωνική ζωή του εργαζόμενου πληθυσμού.
  • Η μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία γενικεύθηκε έως και  καθιερώθηκε μέσα από την πλήρη αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους που επιχειρήθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Κατάργησαν δώρα και επιδόματα άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά ενώ διαθεσιμότητες και αξιολογήσεις τέθηκαν σε νέες βάσεις οδηγώντας σε ευρείες απολύσεις και αντίθετα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη για το δημόσιο τομέα μονιμότητα της εργασίας.

Σε συνέχεια αυτών, επιβλήθηκε στη χώρα μας το 3ο μνημόνιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ.
Το 3ο μνημόνιο έδωσε ένα ακόμη χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για την επαναφορά της μετενέργειας της ισχύος τους , που πρόσφατα αυξήθηκε από τους 3 μήνες στους 6 με την ψήφιση του νόμου 4331/2015 και την επαναφορά της στους 3 μήνες στους οποίους είχε μειωθεί με προηγούμενο μνημονιακό νόμο.
Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας παραπέμπεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στις καλένδες, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 με στόχο τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος.

Οι στόχοι της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ προκειμένου να αναχαιτιστεί η μνημονιακή απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι :
  • Η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά τον μήνα και η  συνακόλουθη αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Η  διασφάλιση της εργατικής συμμετοχής και του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου στη χώρα μας.
  • Η αποκατάσταση και επαναρύθμιση του ατομικού εργατικού δικαίου.
  • Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεσμεύεται επίσης να θεσπίσει μέτρα ανάσχεσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που τις έκαναν πιο εύκολες και πιο φθηνές για τις επιχειρήσεις.
  • Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μάχεται να καταργήσει καθεμιά «ελαστική» μορφή εργασίας :
ü   να επαναφέρει την κυριακάτικη αργία ,το οκτάωρο και το πενθήμερο.
ü να απαλλάξει το δημόσιο τομέα από επισφαλείς θέσεις εργασίας, όπως αυτές ενός προσωρινού/εποχικού χαρακτήρα και να τις αντικαταστήσει με θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας.
ü  να καταργήσει τις διατάξεις που θεσπίστηκαν την τελευταία πενταετία για την περαιτέρω απελευθέρωση της εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης και της διαθεσιμότητας.
  • Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεσμεύεται να διατηρήσει και να ενισχύσει το ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας :
ü  για να ανακόπτει τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και της αδικαιολόγητης μη καταβολής δεδουλευμένων
ü  για να περιορίσει την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ
ü  για να  ενημερώνει τον κόσμο της εργασίας για τα εργασιακά δικαιώματά του
ü  για να προλαμβάνει την εργοδοτική παραβατικότητα
  • Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεσμεύεται να ενισχύσει το ΙΚΑ και τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και την εξασφάλιση κοινωνικής ασφάλισης για όλους. 
Η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της απορρύθμισης στο χώρο της εργασίας δεν νοείται χωρίς την αποκατάσταση και αναβάθμιση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας της χώρας και χωρίς ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών και εργατικών συλλογικοτήτων. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα δώσει αγωνιστικό παρόν κατά του εργασιακού μεσαίωνα, θα υπερασπισθεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: