Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Δικαιώματα εντός και εκτός γηπέδου

Λίγοι είδαν το φιλικό παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας στο ποδόσφαιρο με τη Νορβηγία και ακόμα λιγότεροι πρόσεξαν μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι Νορβηγοί διεθνείς βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με μπλουζάκια υπέρ των δικαιωμάτων των, «αναλώσιμων» δυστυχώς, μεταναστών-εργατών στα στάδια του επόμενου Μουντιάλ στο Κατάρ.
Ως γνωστόν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ποδοσφαιρική γιορτή του Euro που ξεκινά την Παρασκευή. Το ίδιο ισχύει και για τη Νορβηγία του ανερχόμενου παιδιού-θαύματος Ερλινγκ Χάαλαντ. Με αυτή όμως την κίνησή τους οι ποδοσφαιριστές της σκανδιναβικής χώρας και οι φίλαθλοι θα έχουν κάτι να θυμούνται πέρα από ένα αδιάφορο ματς. Οπως έγραψε ο «Guardian» τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 6.500 μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια του Κατάρ τα τελευταία 10 χρόνια. Μιλάμε για 12 χαμένες ζωές κάθε εβδομάδα για να ολοκληρωθούν τα φαραωνικά έργα. Βλέπω τα εξαιρετικά σκηνοθετημένα βίντεο που ανεβαίνουν κάθε μήνα (FIFA World Cup Magazine) εν όψει της διοργάνωσης και σκέφτομαι πόσο τραγική είναι η κατάσταση πίσω από τη βιτρίνα και πόσο επιδεικτικά κλείνουμε τα μάτια.
Η Νορβηγία είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση τον Μάρτιο και την ακολούθησε η Γερμανία, με την παγκόσμια ομοσπονδία να μην αναφέρεται προς το παρόν στο ενδεχόμενο τιμωρίας. Μένει να δούμε εάν αυτό το δήθεν αδιάφορο σφύριγμα της FIFA θα συνεχιστεί όσο πλησιάζει η αμφιλεγόμενη διοργάνωση ή εάν θα επιστρατευτούν απειλές για αποκλεισμό και τιμωρίες, ώστε να μπει τέλος στις επικίνδυνες για το τελικό «φανταχτερό» προϊόν ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα…

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: