Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Κορυφαίο «πλυντήριο» η κτηματαγορά των ΗΠΑ

Στην απόκρυψη και την προστασία τού παράνομα αποκτηθέντος πλούτου συμβάλλει η περιορισμένη εποπτεία για τις κτηματομεσιτικές συμφωνίες στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μετατρέποντας «μαύρα» χρήματα σε νόμιμη επένδυση μέσω ενοικίασης ή ανάπτυξης των ακινήτων.
Ονειρο των απανταχού κλεπτοκρατών του πλανήτη αποτελεί ένα «σπιτάκι» -ή για την ακρίβεια μια... βιλάρα, άντε ουρανοξύστης- στις ΗΠΑ. Μελέτη που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε πρόσφατα η γνωστή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον Global Financial Integrity (GFI) επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, καθώς διαπίστωσε ότι η αγορά ακινήτων της υπερδύναμης αποτελεί κορυφαίο προορισμό για μαφιόζους, εγκληματίες διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και λοιπούς απατεώνες της υφηλίου που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.
Στο καλάθι «φρεσκοπλυμένων» του αμερικανικού πλυντηρίου-real estate περιλαμβάνονται σπίτια στο Μπέβερλι Χιλς, αγορασμένα με χρήματα που υπεξαίρεσαν κρατικοί αξιωματούχοι του Κουβέιτ, ουρανοξύστης στην καρδιά του Μανχάταν, ο οποίος ελέγχεται από την ιρανική κυβέρνηση, επενδύσεις σε ακίνητα εταιρείας που χρηματοδοτείται από το κολομβιανό καρτέλ της κοκαΐνης.
Η προτίμηση των αμερικανικών ακινήτων για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο γεγονός ότι η αξία αυτών είναι σε γενικές γραμμικές σταθερή, ενώ με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται. Κάτι το οποίο επιτρέπει στους κλέφτες και το οργανωμένο έγκλημα να αβγατίζουν τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει από τις άνομες δραστηριότητές τους και να τον νομιμοποιούν, μετατρέποντας μια παράνομη επένδυση σε νόμιμη μέσω ενοικίασης ή ανάπτυξης των ακινήτων τους.
Στην απόκρυψη και την προστασία του παράνομα αποκτηθέντος πλούτου συμβάλλει και η περιορισμένη εποπτεία που υπάρχει για τις κτηματομεσιτικές συμφωνίες στις ΗΠΑ εν αντιθέσει με τους τους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Τα ευρήματα της έκθεσης καταδεικνύουν ότι η τρέχουσα προσέγγιση των ΗΠΑ είναι θλιβερά ανεπαρκής και ότι ο τομέας ακινήτων της χώρας ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, συνεχίζοντας να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες και κλεπτοκράτες», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από ανάλυση 125 υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος μέσω ακινήτων, σε ΗΠΑ (56), Ηνωμένο Βασίλειο (34) και Καναδά (35) στην πενταετία 2015-2020. Στην περίοδο αυτή, όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον 2,3 δισ. δολάρια βρόμικου χρήματος ξεπλύθηκαν μέσω του αμερικανικού real estate. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι αυτό το ποσόν αποτελεί μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αφού σε αυτό υπολογίστηκαν μόνο οι γνωστές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Συγκριτικά στη χρονική περίοδο ξεπλύθηκαν τουλάχιστον 1,1 δισ. δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και 626 εκατ. δολάρια στον Καναδά.
Πάνω από το 80% των αμερικανικών υποθέσεων αφορούσαν χρήματα που προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ στο 82% των περιπτώσεων ενεπλάκησαν εταιρείες- κέλυφος και πολύπλοκες εταιρικές δομές, οι οποίες βοήθησαν στη συγκάλυψη της ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών των ακινήτων.
Ακόμη, σε περισσότερες από τις μισές υποθέσεις που αναλύθηκαν εμπλεκόταν ένα «πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο», δηλαδή κάποιο άτομο στο οποίο έχει ανατεθεί μια θέση δημόσιας επιρροής και εξουσίας που το καθιστούσε υποψήφιο εμπλοκής σε καταστάσεις διαφθοράς.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι δικηγόροι, κτηματομεσίτες, σύμβουλοι επενδύσεων και υπάλληλοι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εμπλέκονται επανειλημμένα στη νομιμοποίηση του βρόμικου χρήματος μέσω του real estate, είτε κλείνοντας σκόπιμα τα μάτια τους σε αυτό είτε -άμεσα- συμμετέχοντας στην κομπίνα.
Παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ παραμένουν σήμερα η μοναδική χώρα της ομάδας των 7 πιο ισχυρών οικονομικά χωρών του πλανήτη (G7) που δεν απαιτεί από τους επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: