Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Πατά στα 100 σεντς η λίμπρα η Νέα Υόρκη, ορατά τα 70 λεπτά το κιλό για το σύσπορο βαμβάκι

Στα 100 σεντς η λίμπρα διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος στη Νέα Υόρκη, με την αγορά να επιχειρεί ένα απότομο άλμα από τα 95 σεντς με τα οποία έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα, όσο στο θεσσαλικό κάμπο το σύσπορο βλέπει πλέον τα 70 λεπτά το κιλό για παράδοση στο εκκοκκιστήριο.
Δοκιμάζει τα 100 σεντς η λίμπρα η διεθνής τιμή βάμβακος σε ένα κρίσιμο σημείο που φέρνει σε μια νέα ισορροπία την αγορά. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατάφερε να κλείσει το βράδυ της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου στα 100,03 δολάρια , κρατώντας οριακά το ψυχολογικό όριο και το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου ανοίγει με την τιμή στα 102,15 δολάρια η λίμπρα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021, έχοντας μπει πλέον σε φάση ανακάλυψης τιμών.
Ήδη στο θεσσαλικό κάμπο κλείνονται βαμβάκια στα 67 λεπτά το κιλό χωρίς να υπολογίζεται στην τιμή αυτή το πριμ ποιότητας, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να κυμαίνεται στα 1,16 ευρώ, εξέλιξη που ευνοεί τις ελληνικές τιμές εξαγωγής.
Τα ελληνικά κλωστήρια πωλούσαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα 100 σεντς η λίμπρα, με την αγορά αυτήν τη στιγμή να έχει παγώσει περιμένοντας να δει αν τελικά ο δείκτης θα κρατηθεί στα 100 σεντς ή θα διορθώσει.
Αναλυτές εξηγούν στην Agrenda ότι η απότομη αυτή άνοδος ήταν τεχνική, με την χρηματιστηριακή τιμή αφού έσπασε την ισχυρή αντίσταση των 96 σεντς η λίμπρα, να μην έχει άλλη «επιλογή» από το να δοκιμάσει τα 100 σεντς, ένα επίπεδο που είχε γίνει στόχος των πωλητών από τις αρχές του καλοκαιριού.
Σε μια προσπάθεια διαχείρισης ρίσκου, τα κλωστήρια που από την πλευρά τους αγοράζουν σε ανοιχτές τιμές, μόλις είδαν την αγορά να σπάει τις αντιστάσεις της, έσπευσαν να κλείσουν τη θέση τους, πυροδοτώντας μια απότομη αύξηση των αγορών. Επί της ουσίας δηλαδή, όσοι αγοράζουν σήμερα εκκοκκισμένο βαμβάκι πληρώνουν 110 σεντς τη λίμπρα, με τα ενδιάμεσα funds που παρέχουν ρευστότητα στην συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αγορά, να αγοράζουν με τη σειρά τους στα 100 σεντς προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες (το λεγόμενο hedging).
Με άλλα λόγια, η άνοδος στη χρηματιστηριακή τιμή δεν αποδίδεται σε κάποια αλλαγή των θεμελιωδών της αγοράς, τα οποία ούτως ή άλλως παραμένουν υποστηρικτικά της ανόδου, αλλά περιορίζεται σε τεχνικά δεδομένα.
Η άνοδος αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά τη διόρθωση της αγοράς κάτω από τα 90 σεντς η λίμπρα. Φαίνεται πως τα κλωστήρια αν και έκλεισαν ορισμένες θέσεις το διάστημα αυτό, δεν κατάφεραν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, ποντάροντας σε περαιτέρω διόρθωση. Όταν συνειδητοποίησαν ότι η ευκαιρία της έκπτωσης χάθηκε, έσπευσαν σε φιξαρίσματα τα οποία ώθησαν τη διεθνή τιμή στα σημερινά επίπεδα. Διεθνείς αναλυτές βλέπουν τώρα περιθώρια για μια τριετία υψηλών τιμών στο βαμβάκι αφού η ζήτηση εξακολουθεί να ενισχύεται και διαμορφώνει τέτοιες ανάγκες οι οποίες μπορούν να απορροφήσουν μια αναμενόμενη αύξηση των εκτάσεων του χρόνου.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: