Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε η ΓΣ του Σωματείου Εργατών/Εργατριών Γης Αγροτικών Προϊόντων Κονσερβοποιείων Διαλογητηρίων Ψυγείων Ν.Πέλλας

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του σωματείου μας και συζητηθήκαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας .Θέματα τα οποία η διοίκηση του σωματείου κατέθεσε στους βουλευτές Πέλλας κ. Καρασμάνη Γεώργιο κ. Σταμενίτη Διονύσιο κ. Βασιλειάδη Λάκη και κ. Τζάκρη θεοδώρα σε συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα μαζί τους, διεκδικώντας την επίλυση τους.
Τα θέματα αυτά , τα όποια κατατεθήκαν και στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά και την Διοίκηση του ΟΑΕΔ είναι:
Η φετινή χρονιά για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως σας είναι γνωστό, υπήρξε καταστροφική λόγω των παγετών, χαλαζοπτώσεων και των ακραίων γενικά καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και οι αγρότες της περιοχής μας (όπως και των όμορων νομών Ημαθίας και Πέλλας) που βρεθήκαν σε απόγνωση καθώς θα αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης. Εντάχθηκαν, και δικαίως, σε προγράμματα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά για να ανταπεξέλθουν.
Παράλληλα όμως οι επιπτώσεις της μειωμένης παραγωγής αγροτικών προϊόντων έπληξε και τα μέλη μας που είναι οι εποχιακά απασχολούμενοι εργάτες σε μεταποιητικές Βιομηχανίες, κονσερβοποιία, Διαλογήτηρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. αγροτικών προϊόντων στην Πέλλα. Σημειώνουμε ότι εργάζονται μόνο κατά τους θερινούς μήνες που είναι και η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, κυρίως φρούτων (κεράσι ροδάκινο βερίκοκο) που παράγονται στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι αυτοί αδυνατούν να βρουν εργασία για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, πράγμα που έχει οδυνηρότατες οικονομικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους καθώς για πολλές οικογένειες η απασχόληση αυτή είναι η μόνο πηγή εισοδήματος που έχουν.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου την φετινή περίοδο και επιπλέον μέσα στις συνθήκες της πανδημίας του Κορωνιού, δεν πραγματοποίησαν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Από επαφές που είχε η Διοίκηση του σωματείου μας με τις επιχειρήσεις της περιοχής, διαπίστωσε ότι οι μέρες εργασιας που προσφέρθηκαν ήταν από 40 έως στην καλύτερη περίπτωση 70.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε:
• ένταξη των εργαζόμενων του κλάδου και για την φετινή χρονιά στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα και την ασφαλιστική κάλυψη τους με το αριθμό το 50 ενσήμων (και όχι με 100 ένσημα)
Επισημαίνουμε όμως ότι η σχετική απόφαση πρέπει να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (έως το τέλος του Οκτωβρίου) και όχι όπως συνέβη την χρονιά που πέρασε, που η έκδοση της απόφασης ένταξης στην επιδότηση με 50 ένσημα έγινε στα τέλη Δεκέμβριου, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να απορριφθούν από τον ΟΑΕΔ γιατί είχε παρέλθει το δίμηνο από την ημερομηνία απόλυσης τους. Σημειώνουμε ότι στα μέσα του Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι του κλάδου μας παίρνουν την απόλυση τους καθώς ολοκληρώνεται η μεταποίηση των όποιων αγροτικών προϊόντων που παράγει η περιοχή μας. Επίσης επισημαίνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει προϋπόθεση της ύπαρξης 100 ενσήμων της προηγουμένης χρονιάς αφού και η περσινή χρονιά είχε τα ιδία χαρακτηριστικά με φέτος και το ταμείο δόθηκε με 50 και όχι 100 ένσημα.
επιπλέον θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας:
• πολλοί συνάδελφοι μας που είναι εποχικά εργαζόμενοι αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας ως εποχική γιατί απασχολήθηκαν σε διαλογητήρια και κονσερβοποιία, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ΟΑΕΔ μη εποχικά και για να ενταχθούν απαιτούνται 125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών. Όμως οι εργαζόμενοι είναι εποχικοί γιατί απασχολούνται μόνο για συγκεκριμένο διάστημα και όταν οι επιχειρήσεις επεξεργάζονται συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και όχι όλο το διάστημα λειτουργίας τους, οπότε είναι αδύνατον να πληρούν τις προϋποθέσεις ακόμα και σε χρονιές που δεν υπάρχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Για τον λόγο αυτό ζητάμε άμεσα να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχικές ή μη, εξετάζοντας κυρίως την εποχικότητα και την ειδικότητα των εργαζομένων.
• το αίτημα μας για την κατάργηση του άρθρου 53 του νόμου 3518/2006 και της σχετικής εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει: « Ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών, συνεχίζουν να ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α., εξαιρούμενοι της ασφάλισης του Ι.Κ.Α.Ε.Τ.Α.Μ. για την απασχόλησή τους αυτή. Το συνολικό χρονικό διάστημα των έξι μηνών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.» Η διάταξη αυτή δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απασχολεί μέρος του προσωπικού, αγρότες και αγρότισσες- που εργάζονται εποχιακά για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, με ασφάλιση ΟΓΑ εξαιρώντας τους για τη εργασία αυτή από την ασφάλεια του τ.ΙΚΑ, έτσι δεν μπορούν ούτε να λάβουν ταμείο ανεργίας αλλά και ο ΟΓΑ δεν αναγνωρίζει εργατικά ατυχήματα, άδειες γιατρού κλπ. Τονίζουμε ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία.
• Την κατάργηση του άρθρο 39 του νόμου3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 ημερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και την επαναφορά του πρότερου καθεστώτος οπού η λήψη του ταμείου ήταν 5 μήνες.
• Κατοχύρωση σύνταξης με 3.000 εποχικά ένσημα γιατί οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι αδύνατον να συμπληρώσουν 4500ενσημα με δεδομένο ότι στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας, διαλογής, ψύξης, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων οι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχιακά και πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 50 – 80 ημερομίσθια το χρόνο.
• Ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως ήταν στο παρελθόν.
Τέλος ζητάμε δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊούRapidtest για όλους τους εργαζομένους τονίζοντας ότι δεν είμαστε ενάντια στον εμβολιασμό αλλά είμαστε αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα.
 
Από την διοίκηση του σωματείου
 Η Πρόεδρος                                            Η Γεν. γραμματέας
Κυριλίδου Καλλιόπη                              Σαλτσίδου Μάρθα



Δεν υπάρχουν σχόλια: