Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Έρχεται η «λυπητερή»: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Εντός της ημέρας ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, με 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να καλούνται να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο μεγαλύτερο από 2,5 δισ. ευρώ.
Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε έξι δόσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.
Σημαντικές διαφορές, για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό,ωστόσο αυξήσεις θα δουν εκείνοι που:
  • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.
  • Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.
  • Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες προχώρησαν το 2020 στην αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων τους στους δήμους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες προχώρησαν σε αντίστοιχες διορθώσεις και στο Ε9, γεγονός που αυτομάτως τους οδηγεί σε μεγαλύτερο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, μία κατηγορία φορολογουμένων θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται. Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.
Να σημειωθεί επίσης ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: