Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Στο τραπέζι και 67 λεπτά για σύσπορο βαμβάκι, με τιμολόγηση της ποιότητας

H τιµολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαµβακιού ανοίγει δρόµο για νέα υψηλά την ίδια ώρα που οι εκκοκκιστές κλείνουν την εγχώρια παραγωγή µε 8 σεντς επί των χρηµατιστηριακών τιµών.
Τιµή στα 65 λεπτά µε παράδοση στο εκκοκκιστήριο δίνουν οι τελευταίες διαπραγµατεύσεις µεταξύ παραγωγών και βιοµηχανίας, όσο συγκεντρώνονται οι πρώτες ποσότητες της φετινής χρονιάς στον θεσσαλικό κάµπο. Σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες της εγχώριας αγοράς, αυτή δεν πρόλαβε να αντιδράσει στο γενικό sell off των χρηµαταγορών που ξεκίνησε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας µε αφορµή τις ανησυχίες γύρω από τον κολοσσό Evergrande.
Μέσα σε λίγα 24ωρα όλοι οι δείκτες κινήθηκαν συντονισµένα προς την πτώση, για να ανακάµψουν στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό πως η εταιρεία βρήκε λύση µε τους πιστωτές της, µε το βαµβάκι να είναι το πρώτο µεταξύ των commodities που αντέδρασε ανοδικά στο άκουσµα της είδησης.
Η εξέλιξη αυτή µαρτυρά λοιπόν δύο βασικά στοιχεία για τη διεθνή τιµή του προϊόντος. Το ένα έχει να κάνει µε την εµπιστοσύνη που διατηρούν επενδυτές και funds στα θεµελιώδη του προϊόντος, η οποία ενισχύεται όσο η συγκοµιδή στις ΗΠΑ δείχνει πως δεν θα υπάρξει υπέρβαση των 18,5 εκατ. δεµάτων. Το άλλο έχει να κάνει µε το πόσο εύκολα µπορούν να γυρίσουν οι ισορροπίες στην αγορά, µόλις τα funds µπουν στη λογική της ρευστοποίησης και της αποφυγής ρίσκου.
Η ελληνική αγορά βάµβακος πάντως δεν παρουσίασε διακυµάνσεις, αφού άλλωστε και οι τιµές που πληρώνεται η εγχώρια εκκόκκιση δεν σηµείωσαν κάποια µεταβολή, διατηρώντας τα 100 σεντς, ήτοι πριµ 8 σεντς του δολαρίου επί των χρηµατιστηριακών τιµών.
Για τους συντελεστές της εσωτερικής αγοράς, αυτό που απασχολεί κυρίως αυτή την περίοδο είναι η τιµολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, µε το πριµ υγρασίας και ποικιλίας να ενσωµατώνονται στις τιµές που ανακοινώνονται, οι οποίες επί της ουσίας είναι τιµές που αναλογούν στη χρηµατιστηριακή των 92 σεντς ανά λίµπρα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αυτές τις ηµέρες συµφωνία που να πληρώνει στον παραγωγό την ποιότητα και ως προς αυτό οι αγρότες αναµένουν καλύτερες προσφορές από τους εκκοκκιστές.
Τέτοιες συµφωνίες αναµένεται να ακουστούν τις επόµενες ηµέρες, µε το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για deal µεταξύ µεµονωµένων αλλά καλά οργανωµένων παραγωγών και εκκοκκιστηρίων γύρω στα 67 λεπτά το κιλό. Σηµειωτέον ότι και η τιµή του βαµβακόσπορου αφήνει και µε το παραπάνω περιθώρια για κάτι καλύτερο στις προσφορές που ακούγονται τελευταία, που είναι κρίσιµο για να αποκτήσει ο ελληνικός κλάδος την ωριµότητα που απαιτούν οι αγορές προστιθέµενης αξίας. 
 
Πέτρος Γκόγκος
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: