Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

H καταληκτική ημερομηνία για το μητρώο και η προκαταβολή χρηματοδότησης από το στοίχημα

Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου, για την υποβολή των αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2021 και του συνεπακόλουθου δικαιώματος στη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων. Συγκεκριμένα η σημερινή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας αθλητισμού αναφέρει:
Αναφορικά με πρόσφατα ερωτήματα και αιτήματα ερασιτεχνικών σωματείων περί προκαταβολής ποσών από τον νέο τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων, ενημερώνουμε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε αυτή να καταβληθεί εντός του φθινοπώρου, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οικογένεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», που έλαβαν χώρα προ ολίγων μηνών.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η πρώτη καταβολή, βάσει των κριτηρίων διανομής (ΦΕΚ Β’ 1075/19.3.2021), έχει ορισθεί για μετά από την εκκαθάριση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης, το οποίο συμπληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου 2022.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ΚΥΑ αναφέρεται σε ποσοστά επί των εισπραχθέντων φόρων από τα τυχερά παίγνια, διαδικασία που εφαρμόζεται από τις 12/07/2021 για 1η φορά στη χώρα μας, δεν δύναται την παρούσα χρονική στιγμή να εκτιμηθεί το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από τον νέο τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων και συνεπακόλουθα τα ποσά που θα διανεμηθούν ανά κατηγορία δικαιούχων ομάδων.
Επιπλέον, βρίσκεται σε επεξεργασία η προσεχής Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα εξειδικευτούν περαιτέρω τα ποσοστά διανομής από τη συμμετοχή των σωματείων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και εκείνα για τις Εθνικές ομάδες, προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής τους με την εκκαθάριση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι δικαιούχα της χρηματοδότησης θα είναι μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία θα έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για το 2021.
Η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή της αίτησης εγγραφής τους ή για επικαιροποίηση των στοιχείων (όσων ερασιτεχνικών σωματείων είχαν γραφτεί και στο Μητρώο του 2020) είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.
Ερασιτεχνικά σωματεία που δεν θα υποβάλλουν μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου την αίτηση εγγραφής τους ή δεν θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στα επόμενα στάδια επεξεργασίας του φακέλου τους, ώστε να έχουν το δικαίωμα «θεραπείας» τους και τελικής εγγραφής τους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Συνεπώς, δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε στην επικείμενη χρηματοδότηση, ούτε στη συμμετοχή τους σε Γενικές Συνελεύσεις Ενώσεων ή Ομοσπονδιών.
Επιπλέον, όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του 2021, θα πρέπει να αναμένουν τις εγγραφές του επόμενου έτους, προκειμένου να συνεχίσουν και έπειτα από την 01/08/2022, να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις εποπτευόμενες από τη ΓΓΑ ή τους ΟΤΑ και να είναι μέλη των Ομοσπονδιών τους. 
 
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: