Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Η εξαίρεση που γίνεται κανόνας

Στις ανήσυχες μέρες του Αυγούστου, τα ατέλειωτα 24ωρα που πέρασαν με τις φωτιές να μαίνονται ανεξέλεγκτα ανά την επικράτεια καταστρέφοντας ανυπολόγιστης αξίας περιβαλλοντικό, ζωικό και κοινωνικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών έλεγε πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Και επιτελική και με τη μάνικα στο χέρι, όπως έγραφε ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Τα πράγματα ήρθαν όμως έτσι που σύντομα αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη τα οποία δρομολόγησαν και τον ανασχηματισμό. Τον Σεπτέμβριο ήρθε η ώρα της αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών. Και κυρίως της διαφύλαξης του μοναδικού «θετικού» επιχειρήματος, ότι κατάφερε, δηλαδή, να μην έχει ανθρώπινα θύματα όπως στο παρελθόν.
Ξεκίνησε έτσι ένας χορός εξαγγελιών για έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στα καμένα. Απευθείας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ήδη προγραμματίζονται, ενώ στο όνομα του κατεπείγοντος «σπάνε» οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας.
Αρχικώς, οι απευθείας αναθέσεις παρουσιάστηκαν με σάλτσα ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ένα πιάτο με την ονομασία «ανάδοχοι αποκατάστασης και αναδάσωσης». Μάθαμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο τέτοιοι ανάδοχοι, αλλά θα καλύψουν μόνον τρεις από τις εννέα λεκάνες απορροής στη Βόρεια Εύβοια.
Μετά το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε ότι θα μπορούν να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις και τα δασαρχεία στις πυρόπληκτες περιοχές. Για να έρθει χθες η κυβέρνηση και να ψηφίσει τροπολογία που επιτρέπει απευθείας αναθέσεις ώς το ύψος των 5,22 εκατ. ευρώ κατευθείαν από τους περιφερειάρχες.
Τα έργα προφανώς και πρέπει να γίνουν το συντομότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παρακαμφθεί κάθε μηχανισμός-αντίβαρο στην ασυδοσία ή την άγνοια των μηχανισμών ανάθεσης.
Από την αρχή της πανδημίας, οι παρεκκλίσεις από την «κείμενη νομοθεσία» έγιναν απόλυτος κανόνας για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που προφυλάσσουν, υποτίθεται, τη δημόσια υγεία. Η κρίση μετατράπηκε για κάποιους σε ευκαιρία, προκαλώντας αντιδράσεις για την παραβίαση κάθε ορίου.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ο λογαριασμός δεν έχει γίνει για να φανεί αν οι παρεκκλίσεις αυτές έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση των πυρόπληκτων περιοχών οι λογαριασμοί τώρα ανοίγουν, αλλά ο απολογισμός μπορεί να έρθει αυτόματα στην πρώτη καταρρακτώδη βροχή. Και θα φανεί τότε εάν οι παρεκκλίσεις έγιναν για να σωθούν ανθρώπινες ζωές ή για τσέπες εργολάβων.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: