Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Στάθης Καστερίδης: Ειδικός φόρος πετρελαίου και διοργάνωση συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή

Ο Στάθης Καστερίδης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Τζιαχρήστα
Πρόταση στην συνεδρίαση της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ
Σε μια σημαντική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε, την εβδομάδα που πέρασε, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος Πέλλας Στάθης Καστερίδης.
Ουσιαστικό θέμα η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες και τα περιουσιακά στοιχεία των ανενεργών συνεταιρισμών που μεταβιβάζονται λόγω κενού στο νόμο (όπως επικαλείται η δημόσια διοίκηση) σε ανθρώπους άσχετους με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ο κ. Καστερίδης ως μέλος της επιτροπής επεσήμανε πως η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο είναι μονόδρομος γιατί μετά την συνεχόμενη οικονομική κρίση, ο αγροτικός τομέας που βίωσε τα δύσκολα μέτρα των μνημονίων όπως όλα τα επαγγέλματα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αύξηση τιμών σε κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί και να πληρώνει ακριβά το πετρέλαιο. Το κόστος των καυσίμων επηρεάζει άμεσα το αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι με το κόστος στις ζωοτροφές να είναι απαγορευτικό.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Πέλλας,τόνισε πως η ενέργεια αποτελεί το 30% του κόστους παραγωγής, άρα και η τιμή των προϊόντων είναι υψηλή και καθόλου ανταγωνιστική. Η ΚΕΔΕ υιοθέτησε την άποψη πως οι συνθήκες επιβίωσης πια αγροτών και κτηνοτρόφων είναι εξοντωτικές ιδιαίτερα για τους μικρούς αγρότες και αυτό κάνει ακόμη περισσότερο αναγκαία την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Καστερίδης πρότεινε την καταγραφή της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αν η ακίνητη περιουσία είναι υποθηκευμένη να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση αυτής της περιουσίας στους δήμους της χώρας. Αυτή τη στιγμή εκτάσεις παραχωρούνται σε ιδιώτες με αστείο αντίτιμο, ενώ αποθήκες και εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητα.
Τέλος έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Στάθη Καστερίδη για την διοργάνωση συνεδρίου με την συνεργασία ΚΕΔΕ – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Κλιματική αλλαγή, μέτρα πρόληψης για την Αγροτική παραγωγή». Με βάση την οικολογική καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο και με την σκέψη στο μέλλον των καλλιεργειών και του κλίματος που αλλάζει, ήδη ξεκινούν με πρωτοβουλία του ίδιου, οι διαδικασίες πραγματοποίησης αυτού του σημαντικού συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: