Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Αλλαγή ώρας: Θα γυρίσουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας τον Οκτώβριο;

Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια. Αλλά το χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά.
Υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών ώρας ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία το 2021.
Φέτος οι διαφωνίες σε κρατικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν το σχέδιο σε παύση - προς το παρόν.
Η απόφαση του 2019
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας με μεγάλη διαφορά - 410 έναντι 192 - στις 26 Μαρτίου 2019.
Βάσει αυτής της συμφωνημένης πρότασης, η οποία δεν έχει αποκτήσει ακόμη νομική ισχύ, οι αλλαγές δύο φορές το χρόνο θα σταματήσουν από το 2021. Ωστόσο, οι διαφωνίες σε επίπεδο κρατών, σχετικά με το αν πρέπει να παραμείνουμε σε μόνιμη βάση με τα ρολόγια μας στη θερινή ή στη χειμερινή ώρα και οι διαφωνίες σχετικά με την πλήρη κατάργηση των αλλαγών της ώρας, έχουν σταματήσει τη διαδικασία.
Τι ισχύει τώρα
Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι η πρόταση «δεν προχωρά προς το παρόν» και έχει φρενάρει. Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.
«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την [πρόταση] και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός», είπε. «Έκαναν διαβούλευση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και έμειναν έκπληκτοι από την ανταπόκριση σε αυτό. Οι άνθρωποι συντριπτικά θέλουν να σταματήσουν τις αλλαγές ώρας».
Μια διαβούλευση με την ΕΕ για την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών στα ρολόγια μας, που ολοκληρώθηκε το 2018, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 84% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την κατάργηση.
Πότε θεσπίστηκαν οι αλλαγές ώρας;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι θερινές ρυθμίσεις θεσπίστηκαν τον 20ό αιώνα για εξοικονόμηση ενέργειας. Από το 2001, οι ρυθμίσεις για την θερινή ώρα της ΕΕ εμπίπτουν σε μια οδηγία που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να βάζουν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να τα γυρίζουν μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά.
Ποιος θα αποφασίσει
Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: