Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει αν θα βρέξει μέσα στο επόμενο δίωρο

Η βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, θυγατρική της Google, το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ και η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office (με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας επιστήμονα της διασποράς) ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης (precipitation nowcasting system) που μπορεί να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια κατά πόσο θα βρέξει σε μια περιοχή μέσα στις δύο επόμενες ώρες.
Οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι, οι οποίες χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις που αναλύουν τις κινήσεις στην ατμόσφαιρα, συνήθως κάνουν ικανοποιητικές προγνώσεις βροχοπτώσεων για τις επόμενες έξι ώρες έως δύο εβδομάδες. Όμως, τα μοντέλα αυτά δεν καταφέρνουν καλά στις προγνώσεις τους από τώρα έως το επόμενο δίωρο. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το χρονικό κενό, μπορεί να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες και πιο ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ times 1.280 χλμ, κάτι χρήσιμο εν μέσω κλιματικής κρίσης, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα συχνότερα.
Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» (τροφοδοτήθηκε) με στοιχεία βροχοπτώσεων και δεδομένα ραντάρ των προηγούμενων ετών και, όπως έδειξαν οι δοκιμές του, εμφανίζει πλέον ακρίβεια 89% στις προγνώσεις του. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν».
Μεταξύ των ερευνητών είναι η Ελληνίδα Μαρία Αθανασιάδου, απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (1984), με διδακτορικό στη μετεωρολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (1994), η οποία σήμερα είναι διευθύντρια καινοτομίας στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03854-z
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: