Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Λίγα και σε... λίγους τα αναδρομικά

Με παρακράτηση 20% σε λίγους και με μέσο ποσόν 195 ευρώ καταβλήθηκαν χθες από τον ΕΦΚΑ στο 8% των συνταξιούχων ● Πλατφόρμα ενημέρωσης θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα ● Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τα λάθη που έγιναν στον πρώτο επανυπολογισμό (νόμος Κατρούγκαλου 4387/16) της σύνταξης σε 600.000 συνταξιούχους και είχε ως αποτέλεσμα την αναπαραγωγή λαθών και στον δεύτερο επανυπολογισμό (του ν. 4670/19 - νόμος Βρούτση) θα καταθέσει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή την καταβολή σε περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων των αναδρομικών που απορρέουν για αυξημένα (από 30 έως 43) χρόνια ασφάλισης.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους απογοητευμένους συνταξιούχους, που εδώ και ενάμιση χρόνο ακούν ότι θα λάβουν αναδρομικά, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου «θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr». Εισερχόμενοι στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet θα πληροφορούνται για τα εξής:
α. την εκκαθάριση των συντάξεων,
β. το στάδιο επεξεργασίας της καταβολής των αναδρομικών τους και
γ. το εάν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά.
Στο ερώτημα για το χαμηλό ύψος των αναδρομικών και των αποδεκτών (το ποσόν των αναδρομικών που καταβλήθηκε χθες σε 133.692 συνταξιούχους κυμαίνεται στα 195 ευρώ) η διοίκηση ΕΦΚΑ, εμμέσως πλην σαφώς, επιρρίπτει τις χαμένες ψευδαισθήσεις για υψηλά αναδρομικά στον νόμο Κατρούγκαλου. «Ενα μεγάλο κομμάτι των αναδρομικών και των αυξήσεων που θα λάμβαναν στην τσέπη τους κατέληξε στο να καλύψει την προσωπική διαφορά από τον πρώτο επανυπολογισμό. Το ποσόν που απέμεινε μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων είναι και τα χρήματα που θα λάβουν στους λογαριασμούς τους με τη μορφή αναδρομικών σήμερα και αυξήσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις. Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεών τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά».
Υπενθυμίζει δε πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Οσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016, άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν αργότερα από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά σήμερα, καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.
Οι εξηγήσεις μάλλον δεν αρκούν για να καλύψουν την απογοήτευση των συνταξιούχων, ιδιαίτερα όταν σε ποσοστό 46,1%, δηλαδή 1.137.364 συνταξιούχοι, λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ, ενώ σχεδόν 1 στους 3 (675.389 συνταξιούχοι) λαμβάνουν συντάξεις έως 500 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ.
Μάλιστα όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚ «η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 738,83 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΟΝΕ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,75 ευρώ».
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: