Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Διευκρινίσεις του Υπ. Υγείας για τα rapid test σε οδοντιατρεία

Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τα μέτρα σχετικά με τα οδοντιατρεία το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι ερωτήματα είχαν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση
Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ
Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].\
Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021.
Οδοντιατρεία: Rapid test για εμβολιασμένους -Αρνητικό μοριακό για τους ανεμβολίαστους
Για τη νέα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση στα οδοντιατρεία από σήμερα Τρίτη, μίλησε ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, στην ΕΡΤ. Την υποχρέωση να κάνουν rapid test από θα έχουν οι εμβολιασμένοι ενώ με αρνητικό μοριακό τεστ θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι στα οδοντιατρεία.
«Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού» επισήμανε σχετικά ο κ. Σταθόπουλος.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να χαθεί πελατεία, ο ίδιος σημείωσε: «Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: