Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Με αγωγή κατά των Ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών η Κεραμέως θέλει να εφαρμόσει την αυταρχική αξιολόγηση

Παράνομη και καταχρηστική θέλει η υπουργός την «απεργία-αποχή» από την εφαρμογή της «αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου» και στρέφεται μέσω κατεπείγουσας αγωγής κατά των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΟΙΕΛΕ. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της.
Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά των Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα λόγω του επείγοντος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων προθεσμιών των σταδίων της αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει η ενημέρωση του υπουργείου:
«Οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν έναντι κάθε έννοιας αξιολόγησης εξ αρχής, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4692/2020 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και του νόμου 4823/2021 για αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Και μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους τους να τους παραβούν και μάλιστα σε απεργία-αποχή αόριστης διάρκειας, από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με μία βελτιωτική διαδικασία αξιολόγησης, που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Συνιστά δε πλέον πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν «απεργία-αποχή» από κάθε νομοθετημένη – από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου).
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» διαρκείας (η οποία εξαγγέλθηκε χωρίς καν την πλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων προηγούμενου δημόσιου διαλόγου και ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας) και να εφαρμοστεί ο νόμος του Κράτους.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας».
ΟΛΜΕ: Όχι στην καταστολή Κεραμέως - Μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια
Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1:30 το μεσημέρι στα δικαστήρια (Ευελπίδων) όπου θα εκδικαστεί η αγωγή Κεραμέως κατά της απεργίας-αποχής, αντιδρά η ΟΛΜΕ στην κλιμάκωση του αυταρχισμού της υπουργού Παιδείας. Παράλληλα η Ομοσπονδία καλεί όλες τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ της επαρχίας σε έκτακτες συγκεντρώσεις σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την ίδια ώρα
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση καταφεύγει για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή που εκδικάζεται αυθημερόν για να βγάλει την απεργία – αποχή παράνομη και καταχρηστική.
Αυτές κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο. Η καλύτερη απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας είναι οι εκατοντάδες σύλλογοι που πραγματοποιούνται σήμερα να αποφασίσουν μαζικά απεργία – αποχή. Μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή όλοι συνάδελφοι είναι πλήρως καλυμμένοι.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη 30/9 13:30 στο πρωτοδικείο Αθηνών (Ευελπίδων, κτήριο 5) που εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου.
Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ της επαρχίας σε έκτακτες συγκεντρώσεις σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την ίδια ώρα.
Νίκος Φίλης: «Εκφοβιστική κίνηση η αγωγή Κεραμέως, το έχει ξανακάνει»
Ως εκφοβιστική κίνηση του υπουργείου Παιδείας για να κάμψει το σθένος και την αγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης την κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» για την αξιολόγηση.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως μια τέτοια κίνηση ήταν αναμενόμενη με βάση τα πεπραγμένα της υπουργού μέχρι σήμερα.
«Αναμενόμενο ήταν. Το έχει ξανακάνει η κα Κεραμέως. Αυτά είναι ζητήματα που δεν λύνονται με δικαστικές αποφάσεις. Είναι ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του σχολείου. Είναι μια οιωνεί ποινικοποίηση των εκπαιδευτικών προβλημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «θα δούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, ωστόσο είναι νόμιμη η απεργία-αποχή».
Σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε πως «το κλίμα είναι βαρύ στα σχολεία, γιατί έχει επιθετικό χαρακτήρα ο τρόπος με τον οποίο βάζει το θέμα η κυβέρνηση» σημειώνοντας πως η Νίκη Κεραμέως «δεν θέλει συλλογική αποτίμηση του έργου, αντίθετα δημιουργεί προϋποθέσεις τιμωρίας των εκπαιδευτικών. Το μοντέλο αξιολόγησης λοιπόν που επιλέγει η κυβέρνηση στιγματίζει τους εκπαιδευτικούς, είναι μοντέλο για να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία – έχει εφαρμοστεί αντίστοιχο σύστημα και στη Βρετανία της Θάτσερ, αλλά εγκαταλείφθηκε».
«Εμείς είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Έχουμε πει πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα σβήσει όλες τις αντισυνταγματικές συνέπειες που προκύπτουν σε βάρος των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο αυτό, εάν δηλαδή δεν λάβουν μέρος στην αξιολόγηση. Να μην φοβηθούν και να αγωνιστούν» είπε.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: