Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η κλιματική αλλαγή επιφέρει μακροπρόθεσμα διαγενεακή «αδικία»

Οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα θα υποστούν πολλαπλά θερμά κύματα και άλλες κλιματικές καταστροφές στη διάρκεια της ζωής τους συγκριτικά με τους παππούδες τους, σύμφωνα με έρευνα.
Η πρόσφατη μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε την εμπειρία ακραίων κλιματικών αλλαγών από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη «διαγενεακή αδικία» που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι ένα παιδί που γεννήθηκε το 2020 θα έρθει αντιμέτωπο κατά μέσο όρο με 30 κύματα καύσωνα στη ζωή του, θα βιώσει, δηλαδή, επτά φορές περισσότερα θερμά κύματα από εκείνο που γεννήθηκε τη δεκαετία του 60, ακόμη και αν οι χώρες εκπληρώσουν τις πρόσφατες δεσμεύσεις τους για μείωση των μελλοντικών εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, η ταχεία μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίου για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου-κάτω- θα περιορίσει σχεδόν στο μισό τους καύσωνες που θα αντιμετωπίσουν τα σημερινά παιδιά, ενώ η διατήρηση 2 βαθμών και άνω, θα ελαχιστοποιήσει τον αριθμό κατά ένα τέταρτο.
Πρωταρχική υποχρέωση της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, είναι η δέσμευση των χωρών με τις περισσότερες εκπομπές αερίων για μεγαλύτερες περικοπές, με στόχο την αποκατάσταση της κλιματικής δικαιοσύνης. Οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι νεαροί διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους σε όλο τον κόσμο και διαμαρτύρονται για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, επισημαίνουν ότι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που δεν έχουν την πραγματική ευθύνη.
«Τα αποτελέσματά της έρευνας υπογραμμίζουν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των νέων γενεών και απαιτούν δραστικές μειώσεις των εκπομπών για να διασφαλιστεί το μέλλον τους», δήλωσε ο καθηγητής Γουίμ Θίερι, στο Vrije Universiteit Brussel στο Βέλγιο και ο οποίος ηγήθηκε της παρούσας έρευνας.
Η ερευνήτρια Κάτια Φρίλερ, στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για τις Επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γερμανία και μέλος της ομάδας μελέτης, δήλωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε ‘ελαφρύνουμε’ το μέλλον παιδιών μας εάν καταφέρουμε περιορίσουμε τη θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, μειώνοντας σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι μια τεράστια ευκαιρία».
Ο Λιο Χίκμαν, συντάκτης του «Carbon Brief», δήλωσε: «Αυτά τα νέα ευρήματα ενισχύουν την έρευνα του 2019, η οποία έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με οκτώ φορές λιγότερο CO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τους παππούδες τους, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη καταφέρει να διατηρηθεί 1,5 βαθμό Κελσίου κάτω».
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», συνδύασε προβολές ακραίων γεγονότων από εξελιγμένα μοντέλα κλιματικών υπολογιστών, με λεπτομερή δεδομένα πληθυσμού και προσδόκιμου ζωής και παγκόσμιες τροχιές θερμοκρασίας από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των κλιματικών επιπτώσεων που υπολογίζονται για τους σημερινούς νέους είναι πιθανό να είναι αρκετά «υποτιμημένες», καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε ένα χρόνο έπρεπε να ομαδοποιηθούν και η αύξηση της έντασης των αλλαγών στο κλίμα δεν υπολογίστηκε.
Υπήρξε σημαντική περιφερειακή διακύμανση στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα 53 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία μεταξύ 2016 και 2020 θα βιώσουν περίπου τέσσερις φορές πιο ακραία γεγονότα στη ζωή τους υπό τις τρέχουσες υποσχέσεις εκπομπών, αλλά τα 172 εκατομμύρια παιδιά της ίδιας ηλικίας στην υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν 5,7 φορές πιο ακραία γεγονότα.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια δυσανάλογη επιβάρυνση για τις νέες γενιές στον παγκόσμιο νότο», πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Ακτιβιστής από τη Νότια Κορέα που συμμετείχε στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα την Παρασκευή, δήλωσε: «Οι χώρες του παγκόσμιου βορρά πρέπει να ωθήσουν τις κυβερνήσεις να θέσουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο επίκεντρο της κλιματικής δράσης».
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο εκείνοι ηλικίας κάτω των 40 ετών σήμερα θα ζήσουν για να δουν τις συνέπειες των πεπραγμένων. Όσοι είναι μεγαλύτεροι θα έχουν πεθάνει προτού οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών φανούν.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: