Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΠΟΥ: Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα κακής ποιότητας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων παγκοσμίως αναπνέει αέρα που δεν πληροί τα πρότυπα ποιότητας για τον οργανισμό μας, και ζητάει την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η οποία δημιουργεί ρύπους που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στη ροή του αίματος, οι οποίοι οδηγούν σε εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο.
Έξι περίπου μήνες μετά την αυστηροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών του για την ποιότητα του αέρα, ο ΠΟΥ επικαιροποίησε τη βάση δεδομένων του για την ποιότητα του αέρα, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών σε όλο τον κόσμο - συνολικά πάνω από 6.000 δήμοι μέχρι στιγμής.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός είπε ότι το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα χαμηλότερης ποιότητας από την απαραίτητη, ο οποίος συχνά περιέχει σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, να εισέλθουν στις φλέβες και τις αρτηρίες και να προκαλέσουν ασθένειες. Η χειρότερη ποιότητα αέρα, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, εντοπίζεται στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την Αφρική να ακολουθεί.
«Μετά τη μεσολάβηση μίας πανδημίας, είναι απαράδεκτο να σημειώνονται ακόμα επτά εκατομμύρια θάνατοι, ετησίως, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν, ενώ αμέτρητα είναι και τα συνολικά χρόνια υγιούς ζωής που διαγράφονται εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσε η Δρ. Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και υγείας του ΠΟΥ. «Ωστόσο, πάρα πολλές επενδύσεις εξακολουθούν να διοχετεύονται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και όχι για τη διασφάλιση καθαρού, υγιή αέρα».
Η βάση δεδομένων, η οποία παραδοσιακά εξέταζε δύο τύπους σωματιδίων γνωστά ως PM2.5 και PM10, για πρώτη φορά συμπεριέλαβε μετρήσεις διοξειδίου του αζώτου από την επιφάνεια της Γης. Η τελευταία έκδοση της βάσης δεδομένων κυκλοφόρησε το 2018.
Τα σωματίδια οφείλονται σε πολλές πηγές, όπως οι μεταφορές, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, η γεωργία, η καύση απορριμμάτων και η βιομηχανία - αλλά και από φυσικές πηγές όπως η σκόνη της ερήμου. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση: η Ινδία είχε υψηλά επίπεδα PM10, ενώ η Κίνα έδειξε υψηλά επίπεδα PM2,5, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ.
«Τα σωματίδια, ειδικά τα PM2,5, είναι ικανά να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καρδιαγγειακές, εγκεφαλοαγγειακές (εγκεφαλικά) και αναπνευστικές επιπτώσεις», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Προκύπτουν συνεχώς νέες ενδείξεις ότι τα σωματίδια επηρεάζουν άλλα όργανα και προκαλούν και άλλες ασθένειες», προειδοποιεί ο Οργανισμός.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: