Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Πάροχος ενέργειας στη Βρετανία μοιράζει ηλεκτρικές κουβέρτες καθώς οι λογαριασμοί εκτινάσσονται στα ύψη

Καθώς τα βρετανικά νοικοκυριά, όπως κι αλλού στον κόσμο, αγωνίζονται με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η Octopus Energy επαινείται γιατί μοίρασε 5.000 δωρεάν ηλεκτρικές κουβέρτες στους πελάτες της για να τους βοηθήσει να ζεσταθούν.
Μέχρι την 1η Απριλίου, το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε αυξηθεί κατά 54%, ανεβάζοντας τον μέσο λογαριασμό θέρμανσης από 1.277 λίρες ετησίως σε σχεδόν 2.000 λίρες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, μια αύξηση που συμπίπτει με τον πληθωρισμό που με τη σειρά του αυξάνει το κόστος καθημερινών ειδών όπως τρόφιμα, ρούχα και καύσιμα. Την ίδια ώρα οι εθνικές ασφαλιστικές εισφορές και τα επιτόκια αποπληρωμής στεγαστικών δανείων αυξάνονται επίσης, δημιουργώντας μια ζοφερή κατάσταση για πολλούς, με αρκετές οργανώσεις να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να οδηγηθούν στη φτώχεια οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δέχεται έντονες πιέσεις να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής, έχοντας μέχρι στιγμής διαθέσει ένα πακέτο βοήθειας αξίας 350 λιρών για να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Uswitch, η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη (αν και μερική) λύση, καθώς κοστίζουν μόλις 28 σεντς ανά ώρα για να λειτουργούν τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί μια φθηνότερη εναλλακτική από το καλοριφέρ.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο LBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Octopus, Γκρεγκ Τζάκσον, είπε ότι «δεν κρύβεται» το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί «δραματικά» και ότι η κρίση του κόστους ζωής είναι «πολύ πραγματική», ιδιαίτερα για όσους έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
«Όπου οι άνθρωποι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, εταιρείες σαν τη δική μας θα συνεργαστούν μαζί τους για να εφαρμόσουν σχέδια πληρωμών, να παράσχουν κάποια βοήθεια, να συνεργαστούν μαζί τους για το σύνολο των εσόδων και των εξόδων τους», είπε, διαβεβαιώνοντας τους ακροατές η εταιρεία του δεν θα στείλει εισπράκτορες λογαριασμών γύρω στα σπίτια των πελατών για να τους εκφοβίσουν να πληρώσουν.
Προειδοποιώντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τον επόμενο χειμώνα, ανάλογα με την παγκόσμια κατάσταση, τις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Τζάκσον είπε: «Οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας είναι μια από τις πιο ασταθείς αγορές και έτσι είναι ανόητος αυτός που θα κάνει σαφή πρόβλεψη.

Πηγή: Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: