Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά - Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Σειρά άμεσων αλλά και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, με μια απ' τις πρώτες να είναι η ρύθμιση του θερμοστάτη σε συγκεκριμένες ανώτατες θερμοκρασίες χειμώνα - καλοκαίρι για τα κτίρια του δημοσίου, προβλέπει η ΚΥΑ για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Όπως προβλέπουν τα άμεσα μέτρα, το καλοκαίρι ο θερμοστάτης δεν πρέπει να είναι κάτω από τους 27 βαθμούς και το χειμώνα δεν πρέπει να ξεπερνά στους 19 . Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προβλέπουν δε την αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού και την προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι στα μισθωμένα ακίνητα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ενώ οι δαπάνες για την εφαρμογή των μέτρων βαρύνουν τους φορείς του Δημοσίου.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο περιλαμβάνουν τα εξής:
α. 'Άμεσα Μέτρα
i. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022. Μετά την ολοκλήρωση κάθε συντήρησης, συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον Διοικητικό Υπεύθυνο το "Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού (θέρμανση/ ψύξη)" του Παραρτήματος I της παρούσας.
ii. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/κλιματιζόμενα κτίρια όσο και σε μη, βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά την θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά την χειμερινή στους 19ο C.
iii. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
iv. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
v. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
vi. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
vii. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
viii. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).
β. Μεσοπρόθεσμα Μέτρα
i. Μείωση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων με κατάλληλο εξοπλισμό αντιστάθμισης για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους σε επίπεδο κατ' ελάχιστον 0,95.
ii. Αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων συγκεκριμένου τύπου και διατάξεων αυτοματισμού για τον έλεγχο της σβέσης ή/και μείωσης της φωτεινότητάς τους.
iii. Προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών Energy Star.
iv. Φύτευση δωμάτων, εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.
v. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων.
vi. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από απορριπτόμενη θερμότητα του συμπυκνωτή του ψύκτη, σε περίπτωση χρήσης αερόψυκτης μονάδας.
vii. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων.
viii. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα διευκολύνει τη μέτρηση, παρακολούθηση, καταγραφή, επεξεργασία και επιτόπια και διαδικτυακή προβολή των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων τόσο των επιμέρους ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όσο και συστημάτων Building Energy Management Systems (ΒEMS) συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης δεδομένων και αποτελεσμάτων.
ix. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.
x. Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου θερμότητας (θερμοστάτες, είτε συμβατικοί, είτε έξυπνοι, και ελεγκτές θερμοστατικών βαλβίδων θερμαντικών σωμάτων, ωρομετρητές).
xi. Εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες.
xii. Εγκατάσταση προγράμματος για αφή-σβέση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης.
xiii. Εγκατάσταση κυκλοφορητών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
xiv. Μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης
xv. Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
xvi. Χρήση ψυχρών έγχρωμων ή λευκών βαφών κατά τον εξωτερικό χρωματισμό των κατακόρυφων όψεων των κτιρίων.
Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για επάρκεια εφοδιασμού
Στο μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία».
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:
«Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: