Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η δίκη για το μέλλον του ποδοσφαίρου

Ένα χρόνο μετά την ακύρωση της δημιουργίας της Super League, οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να ανατρέψουν τον τρόπο λειτουργίας του αθλήματος στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα ρίξουν το βάρος τους στο κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την UEFA, σε μια διήμερη ακρόαση που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Δικαστήριο (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο. Η Super League θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η UEFA και η FIFA έχουν παράνομο μονοπώλιο στη διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων.
Το αποτέλεσμα της δίκης θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τις επόμενες δεκαετίες.
Παρά τις ελπίδες των συλλόγων της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους, καμία χώρα-μέλος ή θεσμός της ΕΕ δεν αναμένεται να μιλήσει υπέρ της Super League στο δικαστήριο, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το Politico, οι περισσότερες χώρες θα υποστηρίξουν το καθιερωμένο ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο της Ευρώπης - και, κατ' επέκταση, την UEFA - με έμφαση στην προστασία του ανοιχτού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.
«Η ακρόαση μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση-ορόσημο που θα καθορίζει και θα παρέχει νομική προστασία στα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου», δήλωσε ο Tomasz Frankowski, κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που ηγήθηκε της εργασίας για μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αθλητισμό.
Περισσότερα από 20 μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος), ένας τεράστιος αριθμός για το ΔΕΕ, πρόκειται να σταθμίσουν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Η ακρόαση θα μεταδοθεί ζωντανά με καθυστέρηση καθώς η Super League, η UEFA και οι χώρες μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν τα επιχειρήματα τους.
Απτόητοι, οι υποστηρικτές της Super League διατηρούν τη θέση τους ότι η UEFA ενεργεί παράνομα ως ρυθμιστής, κυρίαρχος χειριστής και μοναδικός θυρωρός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν και το βάρος της υποστήριξης της UEFA δεν εγγυάται τη νίκη στο δικαστήριο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Επιπλέον, η δημόσια κατακραυγή κατά της Super League δεν θα έχει περάσει απαρατήρητη.
«Είναι σημαντικό γιατί οι δικαστές και τα δικαστήρια δεν αποφαίνονται στο κενό», δήλωσε ο Ben Van Rompuy, επίκουρος καθηγητής του δικαίου του ανταγωνισμού της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Leiden και ειδικός σε αθλητικές υποθέσεις στο δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κλήθηκε να αποφανθεί για σημεία του δικαίου της ΕΕ από δικαστήριο της Μαδρίτης. Το Μεγάλο Τμήμα των 15 δικαστών του δικαστηρίου θα ακούσει το C-333/21 European Superleague Company λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του στην υπόθεση. Η απόφασή του θα καθοδηγήσει την τελική απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου.
Η UEFA έχει κάνει χαμηλών τόνων κινήσεις για να ενισχύσει τους κανόνες προέγκρισης των αγώνων, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις πρόσφατες αντιμονοπωλιακές αποφάσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης International Skating Union, της τελευταίας μεγάλης διαφοράς σχετικά με το αθλητικό δίκαιο, η οποία έχει επίσης ακρόαση στο ΔΕΕ την Δευτέρα.
Όπως αναφέρει το Politico, οι κανόνες δεν έχουν άμεση σχέση με τα συγκεκριμένα νομικά ζητήματα που αναφέρονται στο Λουξεμβούργο από το δικαστήριο της Μαδρίτης. Ωστόσο, κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της Επιτροπής και των χωρών μελών σε γραπτές παρατηρήσεις για τη Super League.
Οι συνέπειες της Super League ανάγκασαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ενισχύσουν το περίφημο αθλητικό μοντέλο της Ευρώπης, με το Κοινοβούλιο να εγκρίνει μια έκθεση τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο να εγκρίνει το πρώτο αθλητικό ψήφισμά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Και τα δύο έγγραφα ενέκριναν ένα μοντέλο που βασίζεται στον ανοιχτό ανταγωνισμό και την οικονομική αλληλεγγύη - ξεκάθαρα χτυπήματα στη Super League.
Ένας εκπρόσωπος της Super League δήλωσε ότι ο όμιλος είναι «πεπεισμένος ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ερμηνεύσει σωστά το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ και το υπάρχον προηγούμενο».
Η UEFA είπε ότι παραμένει «πολύ σίγουρη για τη νομική μας θέση και την αποδεδειγμένη δύναμη υποστήριξης και κοινής δέσμευσης από τις εθνικές κυβερνήσεις, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους φιλάθλους καθώς και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προστασία και την προώθηση του ανοιχτού ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου που βασίζεται σε αξίες».
Μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, η Super League και η UEFA πρέπει να περιμένουν περίπου 10-12 εβδομάδες για τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου, την οποία οι δικαστές συχνά - αλλά όχι πάντα - τείνουν να ακολουθούν.
«Η UEFA και η FIFA μπορεί να δεχτούν ένα χαστούκι στον καρπό επειδή δεν έχουν ισχύσει σωστά τους κανόνες προέγκρισης», είπε ο Van Rompuy, «αλλά αυτό θα ήταν μια Πύρρειος νίκη για την ESL καθώς αυτοί οι κανόνες υπάρχουν τώρα και το έργο τους έχει ήδη σκοτωθεί από ένα συνδυασμό δημόσιας και πολιτικής πίεσης».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: