Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Power Pass: Οι εκπλήξεις και τα "ψιλά" γράμματα στα εκκαθαριστικά - Σφοδρή πολιτική κόντρα

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, τα 1,9 εκατ. αναμένεται να πληρωθούν σήμερα Παρασκευή με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.
Στον αστερισμό του Power Pass ζει η ελληνική κοινωνία, καθώς είχε επενδύσει πολλά στην ανάσχεση της ζημίας λόγω των λογαριασμών και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο εν λόγω μέτρο.
Συγκεκριμένα, πολλοί καταναλωτές είδαν με έκπληξη ότι η εκκαθάριση των ποσών, ήταν πολύ κάτω από το όριο των 600 ευρώ που είχε τεθεί, ενώ βεβαια δεν έλειψαν και εκείνοι με σημαντικές ενισχύσεις.
Βέβαια κι εν όψει και της επέκτασης του μέτρου για τον Ιούνιο θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι με την εν λόγω κίνηση δε σημαίνει αυτόματα ότι ο λογαριασμός της αποζημίωσης θα ανέβει, καθώς θα γίνει επανυπολογισμός των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου-Ιουνίου και βέβαια προσδιορισμός της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του ποσού του επιδόματος που έχουν ήδη λάβει οι καταναλωτές.
Πιο συγκεκριμένα με βάση όσα έχουν καταγραφεί από τις αναρτήσεις των σημειωμάτων σε όσους και όσες αιτήθηκαν αναδρομικών επιδοτήσεων σημειώνονται τα εξής:

  • Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, τα 1,9 εκατ. αναμένεται να πληρωθούν σήμερα Παρασκευή με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ ή 121 ευρώ κατά μέσο όρο. Πάνω από 600.000 νοικοκυριά δεν θα εισπράξουν σήμερα το επίδομα αναμένοντας την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης έως την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Υπάρχουν γονείς με παιδιά που είναι φοιτητές σε άλλη πόλη που είχαν υπερκάλυψη της αύξησης του κόστους από τη κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων. Έτσι είδαν στην εκκαθάριση για το αναδρομική επιδότηση στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην κύρια κατοικία τους ότι προκύπτουν αρνητικές χρεώσεις.
  • Όσοι έχουν υψηλότερο από το καθορισθέν όριο για το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες στο κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, αναλογούν ποσό κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α. δεν έλαβαν επιδότηση.
  • Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης για τον Ιούνιο δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%). Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass για την επιπλέον επιβάρυνση θα επιστραφεί το 60%. Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 300 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μάιου είναι 500 ευρώ τότε απομένουν μόλις 100 ευρώ για τον καταναλωτή έναντι 180 ευρώ ( 300 Χ 60% = 180) που ήταν κανονικά.

Πολιτική κόντρα για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα
Στο μεταξύ με αιχμή το πρόγραμμα αναδρομικών επιδοτήσεων έχει ξεσπάσει σφοδρή πολιτική κόντρα. Η κυβέρνηση σταθερά υποστηρίζει ότι έπραξε το βέλτιστο, με το Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιεύει χθες απολογισμό τριετίας, σημειώνοντας ότι έχει δώσει 6,5 δισεκ. για την κάλυψη της κοινωνίας και της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση.
Πυρά της αντιπολίτευσης
Στον αντίποδα και με αίχμη το power pass η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση.” Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα ψέματα για το “power pass” ανέφερε ο Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσέθεσε ότι “το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να ζητάει τα εύσημα γιατί επιμένει να τροφοδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με χρήματα των πολιτών -γιατί από ‘κει προέρχονται τα κονδύλια των επιδοτήσεων- ενώ οι λογαριασμοί δεν μειώνονται.
Οι πολίτες έχουν πληρώσει στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 3,8 δισ. περισσότερα σε φόρους από πέρυσι, κυρίως λόγω της ακρίβειας” ανέφερε τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα ψέματα για το “power pass”.
Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η η Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι:

  1. Τους υπενθυμίζουμε ότι οι ίδιοι διαμήνυαν πως θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών. Το ποσοστό επιδότησης αφορά το «95% των νοικοκυριών» δήλωνε ο κ. Σταϊκούρας. Σήμερα απλώς επιβεβαιώνουν ότι από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, στα οποία υπόσχονταν επιδότηση, τελικά 1,7 εκατ. ή το 40% δεν έλαβαν τίποτα.
  2. Για το ποιος καλλιέργησε την εντύπωση ότι θα δοθεί επιδότηση της τάξης των 600 ευρώ, ας ρωτήσουν καλύτερα τον προϊστάμενό τους κ. Μητσοτάκη. Και ας μην ζητάνε τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τους πολίτες που αγανακτούν νιώθοντας εξαπατημένοι. Και για να βοηθήσουμε τη μνήμη του κ. Σταϊκούρα, επισυνάπτουμε τα σχετικά.
  3. Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να ζητάει τα εύσημα γιατί επιμένει να τροφοδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με χρήματα των πολιτών -γιατί από ‘κει προέρχονται τα κονδύλια των επιδοτήσεων- ενώ οι λογαριασμοί δεν μειώνονται.
  4. Οι πολίτες έχουν πληρώσει στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 3,8 δισ. περισσότερα σε φόρους από πέρυσι, κυρίως λόγω της ακρίβειας. Ακριβώς διότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να μην χτυπά την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να στηρίζει τα καρτέλ που συνεχίζουν και τώρα που μιλάμε να κερδοσκοπούν.
  5. Για τον, δε, ισχυρισμό του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο περιορισμένο από αυτό που πραγματικά βιώνει η κοινωνία, δεν θα επιχειρηματολογήσουμε. Τον παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών.
  6. Όσο για το σιωπητήριο που νομίζει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλλει, επειδή όπως ανερυθρίαστα λέει «οι πολίτες θα δουν από αύριο τα χρήματα στον λογαριασμό τους», ας μην είναι και τόσο βέβαιη. Οι απόπειρες εξαγοράς και εξευμενισμού της κοινωνικής οργής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για την κυβέρνηση της ΝΔ. Και το γνωρίζει πια και η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών
Σφοδρή ήταν η αντίδραση πάντως της οδού Νίκης. “Η κα Αχτσιόγλου προφανώς έχει μάθει την τέχνη του ψέματος από τον κ. Τσίπρα. Το γεγονός ότι από το Power Pass καλύπτεται το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος και έως τα 600 ευρώ, το μετατρέπει και πάλι αυθαίρετα, ως μη γνωρίζοντας Ελληνική γλώσσα, σε οριζόντιο μέτρο των 600 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν κάποιος είχε αύξηση στον λογαριασμό του ή όχι” ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών συμπληρώνοντας τα εξής:
“Προτείνει δηλαδή ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, οριζόντιο, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των νοικοκυριών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ για 4,2 εκατ. δικαιούχους. Και πάλι δηλαδή βρήκε λεφτόδεντρα που θέλει να μοιράσει, χωρίς κανένα κριτήριο, επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογουμένων.
Πρώτον: Αίτηση για να λάβουν επιδότηση έκαναν 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Το πώς θα επιδοτηθούν 4,2 εκατ. ενώ έκαναν αίτηση 2,5 εκατ., το ξέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον: Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, ο σχετικός νόμος, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ρητά επιδότηση 60% επί της αύξησης του ρεύματος και έως 600 ευρώ. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι δίκαιο ένας πολίτης που είχε αύξηση 1.000 ευρώ και ένας πολίτης που είχε αύξηση 50 ευρώ, να λάβουν την ίδια επιδότηση.
Τρίτον: Κατά την εν λόγω περίοδο (Δεκέμβριο έως Μάιο) έχουν ήδη δοθεί επιδοτήσεις, αποκλειστικά για το ρεύμα της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, το συνολικό κόστος επιδοτήσεων ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Τα 260 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον αυτών.
Τέταρτον: Ο αριθμός των αιτήσεων, αλλά και το ποσό που προέκυψε από την ανάλυση των λογαριασμών, για την οποία οι καταναλωτές έχουν πλήρη και διεξοδική εικόνα μέσω των εκκαθαριστικών που αναρτώνται στην πλατφόρμα του Power Pass, έδειξε και ποια ήταν η πραγματική περίμετρος του προβλήματος, καθώς ήδη έχει επιδοτηθεί σημαντικό ποσοστό της αύξησης. Υπεβλήθησαν αιτήσεις για 3 εκατ. εκ των 4 εκατ. παροχών κύριας κατοικίας, που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Ο αντικειμενικός υπολογισμός, με πλήρη διαφάνεια, έδειξε ότι το κόστος που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία τους και την φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιστρέφεται το 60% αυτών, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.
Πέμπτον: Η επέκταση του Ιουνίου κοστίζει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του μέτρου στα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο επιδοτούνται και καταναλώσεις άνω των 300 KWh για όλες τις κατοικίες των νοικοκυριών, ενώ μόνο η επιδότηση ρεύματος Ιουλίου που εισήχθη ο νέος μηχανισμός, ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ.
Τα ανωτέρω και το γεγονός ότι η Πολιτεία δρα αποτελεσματικά και με δίκαιο τρόπο για την προστασία των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση μπορούν να προκαλούν αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιστρατεύει το μόνο όπλο που του έχει απομείνει: το ψέμα. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και την κα Αχτσιόγλου, οι πολίτες θα δουν από αύριο τα χρήματα στον λογαριασμό τους.”
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει πλαφόν στη λιανική αγορά ρεύματος
Επιπλέον, στη θεματική συνέντευξη τύπου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, του αυξημένου πληθωρισμού και των υψηλών δαπανών στέγασης, που έγινε την περασμένη Τετάρτη ο Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Χάρης Δούκας επισήμανε ότι απαιτείται η επιβολή πλαφόν στη λιανική στα 140 ευρώ/ ΜWh.
“H χώρα μας καταγράφεται ως η τρίτη ακριβότερη στο ρεύμα στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα. Είμαστε η δεύτερη χώρα σε κόστος στην αντλία, ενώ πρώτη είναι η Φινλανδία». Στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Δούκας ανέδειξε τη μεγάλη σημασία ενίσχυσης και λειτουργίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας ώστε να μην αποτελεί η Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κέντρο αλλά μια μεγάλη ηλεκτρική λεωφόρο που θα ενώνεται με τη Βαυαρία και θα παρέχει ενέργεια στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.”

Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: