Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Το υπ. Οικονομικών ετοιμάζει τροπολογία-«δώρο» στα «κοράκια» για τους πλειστηριασμούς σπιτιών

Οι πιέσεις των ξένων funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, είχαν αποτέλεσμα
Σκανδαλώδη τροπολογία ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση των εταιρειών διαχείρισης δανείων, γνωστών ως servicers, και των ξένων funds που εκπροσωπούν.
Με τη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο θέλει να ξεπεράσει την απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι εκπρόσωποι των funds δεν δικαιούνται να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δανειοληπτών κι αυτό γιατί δεν είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ θα προβλέπει ρητή και κατηγορηματική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που ψηφίσθηκε το 2015 και αναμένεται να ξεκαθαρίζει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) εκπροσωπούν νομίμως τα SPV που δημιουργήθηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή θα έχει αναδρομική ισχύ για να καλύπτει όλες τις τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει από το 2003.
Στην απόφασή του, που ήταν λυτρωτική για εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι δεν νομιμοποιούνται οι πλειστηριασμοί από τους servicers στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των δανείων έγινε με τον νόμο του 2003, ενώ μπορούν να γίνονται με βάση τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπαράζ προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους από πλειστηριασμούς τους οποίους διενήργησαν οι servicers. Αυτό το ενδεχόμενο τρέχει να προλάβει το ΥΠΟΙΚ, που φαίνεται ότι υποχώρησε στις πιέσεις τόσο των servicers όσο και των ξένων funds, που αγόρασαν πάμφθηνα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες σε μικρό ποσοστό της αξίας τους και τώρα ζητούν από τους δανειολήπτες να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: