Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

“Στα κρύα του λουτρού” αγκαλιά με τη Moody's

Διατηρώντας αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας η Moody's... άφησε “στα κρύα του λουτρού” όσους περίμεναν μια πανηγυρική αναβάθμιση, που θα έφερνε την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας και θα συντηρούσε το κυβερνητικό αναπτυξιακό “αφήγημα”.
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προτίμησε να αντιπαρέλθει την ψυχρολουσία χωρίς σχόλια, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης το αντιμετώπισαν ως ήσσονος σημασίας εξέλιξη, η οποία πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα.
Ομως οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες – και θα φανούν περισσότερο στη στάση της επενδυτικής κοινότητας, στις αναλύσεις διεθνών οίκων και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου τον τόνο δίνουν οι εισροές ξένων κεφαλαίων και οι κινήσεις των μεγάλων funds.
Το σενάριο αναβάθμισης του ΧΑ σε “ανεπτυγμένη αγορά” απομακρύνεται. Προϋπόθεση της ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η επάνοδος της σε επενδυτική βαθμίδα με τη “σφραγίδα” της Moody's, που θεωρείται ο αυστηρότερος οίκος αξιολόγησης – και το αποδεικνύει.
Πολλά ξένα χαρτοφυλάκια θα αναγκαστούν τώρα να επανεξετάσουν τη στάση τους στην ελληνική αγορά και ενδεχομένως να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τουςστο ΧΑ και σε ελληνικά ομόλογα, προκαλώντας πιέσεις και αυξημένη μεταβλητότητα.
Οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα περιμένουν την επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά η Moody's δεν θα είναι τόσο... “σκληρόκαρδη”...
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο πρέπει ασφαλώς να αντιδράσει, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να αποτραπεί σοβαρή επιδείνωση κλίματος στις αγορές και στην οικονομία.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: