Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Πυρά από αντιπολίτευση, αμηχανία στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις της Κοβέσι για τα Τέμπη

Επιβεβαιώνεται η συγκάλυψη συγκλίνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.
Σε άβολη θέση φέρνουν την κυβέρνηση οι δηλώσεις -«βόμβα» που έκανε η Ευρωπαία εισαγγελέας για τα Τέμπη, Λάουρα Κοβέσι, καθώς κατήγγειλε πως «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη».
«Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν», σημείωσε σχετικά στο Star, ενώ ανάλογα αποκαλυπτική είναι και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφ.Συν. και θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
Μετά τις δηλώσεις αυτές τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ούτως ή άλλως έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης, επανέρχονται με νέα πυρά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας σήμερα στο 3ο ετήσιο συνέδριο The Upfront Initiative, τόνισε πως «είναι ντροπή για το κράτος μας αυτό και είναι ανήθικο όσον αφορά στις οικογένειες που έχουν χάσει τους συγγενείς τους».
Χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το γεγονός «που μάθαμε τις τελευταίες ώρες, ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι την μπλοκάρουν από το να διερευνήσει το έγκλημα των Τεμπών». Τόνισε ότι «κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει επιτέλους αυτή η ατιμωρησία να τελειώνει». Σημείωσε ότι «η θεωρία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση οργάνωσε 330 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν κατά της Ελλάδας και του κράτους δικαίου, προφανώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι μία παραπλάνηση, όταν η ίδια η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι το κράτος μας μπλοκάρει την έρευνα».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. η Μιλένα Αποστολάκη, που συμμετείχε και στην Εξεταστική Επιτροπή, σχολίασε απ' το περιστύλιο της Βουλής πως οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως είναι «κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις μεθοδεύσεις της» σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη.
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο λαλίστατος κυβερνητικός του εκπρόσωπος δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για όλα αυτά. Μήπως είναι και η Ευρωπαία Εισαγγελέας ενταγμένη σε κάποιο σκοτεινό κέντρο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ήταν οι 330 ευρωβουλευτές που εγκαλούν την Ελλάδα για το κράτος δικαίου; Ο κ. Μητσοτάκης που έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την Εξεταστική Επιτροπή, δεν μπορεί πια να κρύβεται. Τον περιμένουμε στην Ολομέλεια. Οφείλει απαντήσεις.Δεν θα επιτρέψουμε την οργανωμένη συγκάλυψη. Το χρωστάμε σε αυτούς που χάθηκαν, στις οικογένειές τους και στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που καθημερινά αθροίζουν την φωνή τους στο αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης», τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης, παρατήρησε πως «η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι επιβεβαιώνει αυτό που βιώνουμε και καταγγέλλουμε όλους αυτούς τους μήνες: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών».
Σε ανάρτησή του τονίζει: «Ελπίζω ο κύριος Μητσοτάκης να μην ανακαλύψει ξανά ξένο δάκτυλο ή Ευρωπαϊκή συνωμοσία κατά της κυβέρνησης του. Ας μην προκαλέσει άλλο. Εξάλλου η μεθόδευση για την συγκάλυψη έγινε μπροστά στα μάτια όλων των πολιτών στην εξεταστική επιτροπή- παρωδία», σημειώνει, τονίζοντας πως «κομβικοί μάρτυρες αποκλείστηκαν, το έργο των βουλευτών-μελών της επιτροπής παρεμποδίστηκε, ουσιώδη στοιχεία αγνοήθηκαν και φυσικά ο κύριος Καραμανλής απαλλάχτηκε, φυγαδεύτηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και κρύφτηκε ξανά πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών».
«Είπε όμως και κάτι άλλο η Ευρωπαία εισαγγελέας: Αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Γεγονός που σκοπίμως και εντέχνως παραβλέπει το πόρισμα της ΝΔ», επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης και συνεχίζει: «Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα: Την έρευνα τρέχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, θα χυθεί άπλετο φως. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη δέσμευση; Μόνο που αντί για φως βυθιστήκαμε στο σκοτάδι!».
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σφράγισε την συγκάλυψη. Η κοινωνική πλειοψηφία όμως δεν σταματά να ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που μετατράπηκε σε συλλογική πληγή. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Για την δικαίωση των συγγενών των θυμάτων, για την δικαιοσύνη. Για να μην είναι χωρίς επιστροφή η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος Δικαίου», καταλήγει η ανάρτηση του Αλ. Χαρίτση.
Στην ελληνική δικαιοσύνη παραπέμπει η κυβέρνηση
Ερωτηθείς σχετικά κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης και υποστήριξε «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στην έρευνα αυτή».
«Η απάντησή μας είναι ότι την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για το συγκεκριμένο τραγικό δυστύχημα, την τρέχει η Δικαιοσύνη η οποία είναι ανεξάρτητη στη χώρα μας, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη απάντησή μου. Είναι εν εξελίξει η έρευνα αυτή. Τρέχει με πολύ γρήγορες ταχύτητες, όπως θα έπρεπε να γίνεται, σε σχέση με άλλες πολύ σοβαρές υποθέσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στην έρευνα αυτή. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θέλουμε άμεσα, το συντομότερο δυνατό, χωρίς να επηρεάζεται η ορθότητα και η αντικειμενικότητα της έρευνας, με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια και τα περισσότερα δυνατά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Δικαιοσύνη να μάθουμε κι εμείς τις απαντήσεις, να χυθεί άπλετο φως. Άρα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη, είτε αφορά το σκέλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είτε το σκέλος της Ελληνικής Εισαγγελίας. Όμως, η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Την κάθε έρευνα, όπως, για παράδειγμα, τη συγκεκριμένη προδικαστική έρευνα την κάνουν στο πλαίσιο της ανάκρισης συγκεκριμένοι εισαγγελείς και ανακριτές στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Και ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να κάνουν τις όποιες ενέργειες κρίνουν, ούτως ώστε να χυθεί φως σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, να αποδοθεί πλήρης Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη υπόθεση».
Στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα
Το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου ορίστηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων, η διεξαγωγή στην Ολομέλεια, της συζήτησης και ψήφισης του «γαλάζιου» πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».
Η Διάσκεψη αποφάσισε η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 09:30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών, κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: