Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Το παραδοσιακό δρώμενο της αποκριάς της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» στην PELLA TV

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00’ θα προβληθεί από την Pella tv η εκπομπή «Μια φωτογραφία μια ιστορία» το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Ματθαίου για το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο της Νάουσας που πραγματοποιείται κατά την περίοδο της Αποκριάς. Μαζί με τον λαογράφο Τάκη Μπάιτση περιγράφουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τοπικού αυτού εθίμου.
Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά του νταουλιού, συνοδεύει τις ομάδες (μπουλούκια) σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας. Το πρωί της Κυριακής της Αποκριάς γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να πάρουν την άδεια του δημάρχου για να χορέψουν στην πόλη. Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο του προσώπου (μάσκας).
Το έθιμο αυτό δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: