Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Βάλε μέσα τα παιδιά και άφησέ τα να παίξουν

Η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που… κατέβασε ενδεκάδα σε παιχνίδι νοκ άουτ φάσης με δύο παίκτες ηλικίας 17 ετών και κάτω! Και όχι μόνο πήρε τη νίκη και την πρόκριση, αλλά έδειξε για άλλη μια φορά τον δρόμο της ανάδειξης ποδοσφαιρικών… διαμαντιών, πως αναδεικνύεις νέους παίκτες αντί να περιμένεις να γίνουν 25 για να είναι «ώριμοι» να αγωνιστούν.
Μόλις στα 17 του χρόνια (γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου του 2007!) ο Πάου Κουμπαρσί έκανε μια άριστη εμφάνιση στο ντεμπούτο στην Ευρώπη. Εντυπωσίασε με την απόδοσή του έχοντας απέναντί του παίκτες όπως ο Βίκτορ Οσιμέν, ο Κχβίτσα Κβαρατσχέλια, ο Ματέο Πολιτάνο, άψογος όχι μόνο στα αμυντικά καθήκοντά του δίπλα στον Ρόναλντ Αραούχο, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο προωθούσε την μπάλα, απολύτως δίκαια αναδείχθηκε MVP στη ρεβάνς της Μπαρτσελόνα με τη Νάπολι στην φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
«Είναι μια από τις πιο όμορφες στιγμές στην καριέρα μου. Είμαστε στα προημιτελικά μετά από τέσσερα χρόνια δύσκολα. Αυτό το τρόπαιο που μου δόθηκε δεν είναι ατομικό, αλλά το αξίζει συνολικά η ομάδα» είπε στους δημοσιογράφους μετά το παιχνίδι ο πιτσιρικάς εκπλήσσοντας άπαντες με την ηρεμία με την οποία μιλούσε, σαν να μην είχαν προηγηθεί 90 λεπτά με την αδρεναλίνη στα ύψη!
Και όταν ένας δημοσιογράφος του το επεσήμανε, καθώς διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ένα παιδί 17 ετών να εμφανίζεται με τόση ηρεμία μετά την καλύτερη βραδιά της ζωής του, ο Κουμπαρσί εντυπωσίασε και με τα λόγια του. «Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, αυτό βγάζω και στο παιχνίδι μου. Θέλω να παίζω με ηρεμία, προσπαθώντας πάντα να δίνω το 200% του εαυτού μου για να βοηθώ την ομάδα» απάντησε.
Η εξέδρα στο «Μονζουίκ» φώναζε ρυθμικά «Κού-Κού-Κουμπαρσί», ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν ήδη αρχίσει να σχολιάζουν ότι πολλές από τις ενέργειές του θύμισαν τον Ρόναλντ Κούμαν στα χρόνια της σπουδαίας «Dream Team» των Καταλανών και ζητούσαν, ή σχεδόν απαιτούσαν, την κλήση του στην εθνική ανδρών της Ισπανίας.
Λίγο αργότερα ο Τσάβι επαίνεσε τον Κουμπαρσί, λέγοντας ότι ακριβώς αυτή η ηρεμία που έχει στο παιχνίδι του τον έχρισαν βασικό κόντρα στη Νάπολι, αντί του Ίνιγο Μαρτίνεθ. «Δεν εκνευρίζεται, δεν… τσιτώνει και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Διακρίνεις την ηρεμία που έχει σε κάθε κίνησή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι θεαματικό να τον βλέπεις. Είναι τόσο έξυπνος. Δεν έχασε ούτε μία μονομαχία» ήταν τα λόγια του προπονητή των «μπλαουγκράνα».
Βλέποντας την ενδεκάδα πριν από τη σέντρα της ρεβάνς στη Βαρκελώνη ήταν ξεκάθαρο ότι ο Τσάβι δεν φοβήθηκε καθόλου να στηρίξει το ταλέντο των πιτσιρικάδων του, όχι μόνο του Κουμπαρσί, αλλά και του 16χρονου Λαμίν Γιαμάλ και του 20χρονου Φερμίν Τόρες αντί για την εμπειρία του Σέρζι Ρομπέρτο, του Ζοάο Φέλιξ ή του Ίνιγο Μαρτίνεθ.
Ήταν ο τρόπος του για να αντιμετωπίσει τις πολύ σημαντικές απουσίες, για την δημιουργία στον χώρο της μεσαίας γραμμής, του Πέδρι και του Φρένκι Ντε Γιονγκ και το πλάνο του… βγήκε. Από νωρίς, μάλιστα, καθώς η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 2-0 πριν από το εικοσάλεπτο.
«Το ποδόσφαιρο δεν έχει ηλικία. Πρόκειται για παίκτες με ξεχωριστό ταλέντο. Η ευθύνη που έχουμε όλοι είναι να αναγνωρίσουμε την ποιότητα που υπάρχει σε αυτόν τον σύλλογο και να την αναδείξουμε. Οι νεαροί παίκτες πρέπει να ευχαριστιούνται το παιχνίδι, η ευθύνη δεν είναι δική τους, αλλά δική μας» σχολίασε πανευτυχής και ο Ντέκο, ο οποίος είναι ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα και υπεύθυνος, επίσης, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν στη Βαρκελώνη σαν μεταγραφές, αλλά και για αυτούς που έρχονται από την ακαδημία.
Για τους Καταλανούς ήταν ένα παιχνίδι «όλα ή τίποτα» αυτή η ρεβάνς με τη Νάπολι. Και για το πρεστίζ, φυσικά, και για οικονομικούς λόγους. Και την ομάδα «κουβάλησαν» ένας 16χρονος, ένας 17χρονος και ένας 20χρονος για να την οδηγήσουν σε μια σημαντική ευρωπαϊκή πρόκριση μετά από τέσσερα χρόνια, να την επαναφέρουν στην ελίτ της «γηραιάς ηπείρου».
Κι αν τα περισσότερα βλέμματα «έπεσαν» το βράδυ της Τρίτης στον Κουμπαρσί, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη (ο νεότερος παίκτης που έπαιξε βασικός σε νοκ άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, 17 ετών και 50 ημερών), εννοείται πως δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η εξαιρετική εμφάνιση, για την ακρίβεια άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση, του πιο μικρού της παρέας αυτής του, του Γιαμάλ. Ήταν άλλο ένα τέλειο ενενηντάλεπτο για το νέο αστέρι της Μπαρτσελόνα και του ισπανικού ποδοσφαίρου, για έναν παίκτη για τον οποίο γράφεται πως η Παρί Σεν Ζερμέν είναι διατεθειμένη να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, η ρήτρα στο συμβόλαιο του Κουμπαρσί είναι μόλις στα δέκα εκατομμύρια ευρώ!
Η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης που… κατέβασε ενδεκάδα σε παιχνίδι νοκ άουτ φάσης με δύο παίκτες ηλικίας 17 ετών και κάτω!
Σε δύσκολους καιρούς για την ισπανική ομάδα, η «Μασία» δείχνει τον δρόμο μακριά από το αδιέξοδο. Οι οπαδοί πανηγυρίζουν βλέποντας τα δικά τους παιδιά να… λάμπουν, αλλά επίσης πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται για την διαχείριση που πρέπει να γίνει σε αυτά τα παιδιά ώστε να μην «καούν». Υπάρχει, δυστυχώς, το παράδειγμα του Πέδρι, ο οποίος έφτασε σε τέτοιο σημείο κόπωσης παίζοντας ασταμάτητα σε σύλλογο και εθνική ομάδα που σχεδόν «ξεζουμίστηκε» και χρειάστηκε κατόπιν να αντιμετωπίσει σοβαρούς τραυματισμούς.
Όταν ο Τσάβι ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, θέλοντας και μη, κοίταξε και την ακαδημία. Ξεχώρισε κάποιους πιτσιρικάδες, περιοδικά έπαιρνε κάποιους από αυτούς στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Σιγά σιγά τους ενσωμάτωσε και όταν έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή τους χρησιμοποίησε και στα παιχνίδια. Και έτσι όταν τους είχε ανάγκη αυτοί οι νεαροί ποδοσφαιριστές ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Το… δίδαγμα του «Όταν έχεις πρόβλημα, βρες την λύση στην ακαδημία» με το οποίο αναγκαστικά πορεύεται η Μπαρτσελόνα, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασής της, θα μπορούσε να είναι ένας οδηγός και για άλλους συλλόγους, που συνηθίζουν να εμπιστεύονται ξένους 20χρονος, 22χρονους, 25χρονους και αφήνουν «θαμμένα» τα δικά τους… διαμάντια. Και τέτοια υπάρχουν σε κάθε ακαδημία.

Βάσω Πρεβεζάνου
Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: