Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Πολύ λίγα, πολύ αργά...

Από προχθές το απόγευμα ξεκίνησαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς των «ερασιτεχνικών» αθλητικών σωματείων της χώρας, τα χρήματα από την φορολόγηση του στοιχήματος. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα υποδέχθηκαν όλα με την ίδια ικανοποίηση. Γιατί άλλο οι πραγματικές ανάγκες, κι άλλο «απ' το ντιπ κι ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα»...
Προς γενική έκπληξη, εκτός της μεγάλης καθυστέρησης της καταβολής τους (κάποια πρωταθλήματα τελείωσαν ήδη, με αρκετά σωματεία να έχουν αφήσει αντίστοιχων περίπου ποσών οικονομικές εκκρεμότητες ή και μεγαλύτερες) σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων, είδαν στους λογαριασμούς τους λιγότερα ή πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα χρήματα, κι απ' όσα αυτά είχαν λάβει τις προηγούμενες χρονιές! Ο τύπος που χρησιμοποιήθηκε από την ΓΓΑ για την μοιρασιά και την καταβολή των χρημάτων, θυμίζει τον τύπο υπολογισμού της τελικής τιμής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, που ελάχιστοι καταναλωτές με άριστες μαθηματικές γνώσεις, μπορούν να κατανοήσουν και να υπολογίσουν!
Η ΓΓΑ όμως ξεπέρασε ακόμη κι αυτόν τον τύπο... Κανένα σωματείο δεν μπορεί να υπολογίσει τα χρήματα που του αναλογούν, ακόμη κι αν έχει καταφέρει να υπολογίσει ακριβώς τις μονάδες του! Ο λόγος, γιατί κανένα σωματείο δεν μπορεί να γνωρίζει το σύνολο των μονάδων αθροιστικά και των 6.533 δικαιούχων ερασιτεχνικών σωματείων, το καθένα με τις ιδιαιτερότητες, τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του (αθλήματα, προπονητές, αθλητές, νησιωτικότητα, ΑμεΑ, έξοδα κτλ), ώστε να υπολογίσει σύμφωνα με τις δικές του μονάδες, το ποσό που του αναλογεί.

Στον δε νομό Πέλλας, εκτός των μειωμένων ή πολύ μειωμένων ποσών που έλαβαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τα περισσότερα σωματεία, ποσά που είχαν προϋπολογίσει και λειτουργικά και λογιστικά, κανένα σωματείο δεν εισέπραξε το ανώτερο προβλεπόμενο ποσό των €1.700, αλλά αρκετά το ποσό βάσης των €1.000! Επίσης υπάρχουν σωματεία κατώτερων κατηγοριών, που έλαβαν πολύ περισσότερα από σωματεία ανώτερων κατηγοριών, αφού για όσους γνωρίζουν και βιώνουν, τα ποσά των λειτουργικών τους εξόδων των ανώτερων, είναι σαφώς πολλαπλάσια.

Τέλος, αν ρίξει κανείς μια πρόχειρη ματιά στο πίνακα κατανομής, διακρίνει στις πρώτες 6 - 7 θέσεις κορυφαία σωματεία της χώρας μεγάλων ΠΑΕ, ΚΑΕ κτλ από τον σύνολο 6.533 δικαιούχων ερασιτεχνικών σωματείων, που από τα €12.432.420, λαμβάνουν περίπου το 20-25% του συνολικού ποσού! Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος αφελής που να πιστεύει φυσικά, ότι αυτά τα σωματεία είναι ερασιτεχνικά κατ' ουσίαν και όχι μόνο κατ' όνομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: