Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

Με 158 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά ψηφίσθηκε επί της Αρχής, τα άρθρα και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με ευρύτερη πλειοψηφία επίσης ψηφίσθηκαν και οι δύο υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ολοκληρώνοντας την διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, τόνισε πως «παρά τις οπισθοδρομικές αντιδράσεις, φέρνουμε μια σύγχρονη μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και χρόνια» και δήλωσε πως «είμαι λοιπόν περήφανός που εδώ και 8 μήνες συμμετέχω σε ένα εγχείρημα που είχε ήδη ξεκινήσει πριν πάω, για το οποίο είχε την ευθύνη ο υφυπουργός ο κ. Τσακλόγλου».
Επέκρινε την αντιπολίτευση ότι «εδώ και 3 μήνες! μας είχε προϊδεάσει για νεοφιλελεύθερους δράκους και για πονηρά σχέδια της κυβέρνησης» και σημείωσε πως «παρατηρώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, βλέπουμε πως η αντιπολίτευση τα' πε, η αντιπολίτευση τ΄άκουσε…».
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «οι νέοι θέλουν νέα πράγματα, και τώρα θα μπορούν να επιλέξουν το συμφέρον τους» λέγοντας πως «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, οδηγούμαστε σε συντάξεις μεγαλύτερες αρκετά από τις σημερινές».
Σχολιάζοντας την προαναγγελθείσα καταψήφιση του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση, ο κ. Χατζηδάκης είπε «σύσσωμη η αντιπολίτευση θα το καταψηφίσει, βάζοντας πάνω από το συμφέρον των νέων, το κομματικό της συμφέρον. Εμείς είμαστε με την Ευρώπη, με την πρόοδο, εσείς είστε με τις ιδεοληψίες, με τα δόγματά σας. Ο κόσμος κρίνει».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Για «άλλη μία βαθιά αντικοινωνική πράξη μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υλοποιούν ένα πολιτικό σχέδιο εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας.
«Σήμερα η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που συνιστά ύβρη στις σημερινές και τις επόμενες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Αυτό το έκτρωμα που φέρατε σήμερα θα ξηλωθεί την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας. «Και το ασφαλιστικό και ο πτωχευτικός και η σφαγή των εισακτέων και τα απλήρωτα 10ωρα θα ξηλωθούν αλλά δεν θα ξεχαστούν. Θα είναι πάντοτε υπενθύμιση ότι μια κυβέρνηση αλαζόνων, σε δύσκολες στιγμές για την κοινωνία, έκανε τον φόβο και τον πόνο του ελληνικού λαού ευκαιρία για να πλουτίσουν κάποιοι λίγοι, οι εκλεκτοί και οι φίλοι. Αυτή θα είναι η μόνη σας υστεροφημία», υπογράμμισε.
 
«Συντηρητικό και ιδεοληπτικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί την κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και πως εξαπατά τους νέους ασφαλισμένους. «Στην πράξη μεταφέρει την ευθύνη σε μια μελλοντική Κυβέρνηση η οποία θα οδηγηθεί σε νέα πολύ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά από αυτή που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.
Πρόσθεσε ότι κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και με τις ρυθμίσεις που νομοθετεί «ωφελεί τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο ερώτημα του πως θα καλυφθούν τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα του σημερινού ενιαίου επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), μια και θα μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα έσοδα του και οι εισφορές των νέων θα εντάσσονται στον νέο φορέα.
 
Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμα μέρος όλων των ανατροπών που επέφεραν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζοντας τη σφραγίδα τους και αυτό ο λαός δεν μπορεί να το ξεχνά, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας Υπογράμμισε πως και πάλι «οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώνουν εισφορές, χωρίς να γνωρίζουν τι παροχές και εάν θα τις έχουν».
Το σχέδιο νόμου αυτό, είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων των εργαζόμενων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρόκειται, είπε, για ένα νόμο έκτρωμα κατά θα καταπέσει από τους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού.
 
Την κατάθεση πρότασης νόμου για την αποσύνδεση των συντάξεων από τον τζόγο των χρηματαγορών προανήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Επέκρινε το σχέδιο νόμου καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «Μητσοτάκης ΑΕ» «επιστρατεύει επτά ανακριβείς πυλώνες για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο». Ειδικότερα, ανέφερε πως τα περί «ατομικού κουμπαρά» είναι μια μεγάλη ανακρίβεια, «καθώς δεν λέτε ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, ένας συλλογικός κουμπαράς, όπως κάνουν κι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ο συλλογικός κουμπαράς παραμένει με το μόνο που αλλάζει να είναι η κατάργηση της αλληλεγγύης (μεταξύ συνομήλικων και γενεών) και η αποσύνδεση τελικού μισθού από την σύνταξη».
Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την λεγόμενη «Εγγύηση του Δημοσίου» και αναρωτήθηκε εάν στα ποσά αυτά είναι εκείνα που καταβάλουν οι εργοδότες.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: