Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί ο Βόλος πλημμυρίζει, αλλά η Λάρισα όχι;

Τώρα, για το πνίξιμο της Μαγνησίας, φταίει το νερό που είναι ορμητικό. Λίγο πριν, για το λαμπάδιασμα όλου του Εβρου, έφταιγε η φωτιά που ήταν αγριεμένη. Και πριν λίγο καιρό, για την ισοπέδωση περιοχών των νομών Λάρισας και Τρικάλων, έφταιγε ο σεισμός που κουνούσε πολύ. Το λέει η κυβέρνηση και το διαλαλούν στη διαπασών τα κάθε λογής παπαγαλάκια της. Όπως ο γιατρός που του λες ότι πονάς στο ισχίο σου και ο… λαμπρός επιστήμων κάνει τη «διάγνωση» ότι «πάσχεις από ισχιαλγία»! Κι όταν τώρα φωνάζεις «βοήθεια πνίγομαι» – όπως πριν φώναζες «βοήθεια καίγομαι», ή «βοήθεια γκρεμίζομαι» – οι αρμόδιοι σου απαντούν πάλι «τρέχα να σωθείς». Αν, δε, απελπισμένος από την δική τους απουσία, αδυναμία, ή αδιαφορία, αναγκαστείς να προσπαθήσεις μόνος σου να σώσεις ό,τι μπορείς, τότε σε μαλώνουν και επιχειρούν να φορτώσουν σε σένα την ευθύνη για ό,τι σου συμβεί. (Ακούτε ένα από τα «μακριά χωνιά» της εξουσίας, τον Ευαγγελάτο, να επαναλαμβάνει συνεχώς τα περί «ατομικής ευθύνης»).
Τι θέλουν να μας πουν οι ..ποιητές; Πως για τα απανωτά κακά που μας βρίσκουν δε φταίει κανείς άλλος, παρά μονάχα το… κακό το ριζικό μας και πως η καταστροφή μας είναι αναπόφευκτη.
Είναι, όμως, έτσι; Όχι, βεβαίως. Και το παρακάτω παράδειγμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές:
Ο Βόλος και η Λάρισα είναι δύο γειτονικοί δήμοι της Θεσσαλίας. Και στους δύο έβρεξε πολύ. Όμως, μόνο η περιοχή του δήμου Βόλου πλημμύρισε, ενώ η Λάρισα έμεινε αλώβητη. Κι αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Πάντα έτσι συμβαίνει. Γιατί; Διότι ο μεν Βόλος είναι εντελώς ανοχύρωτος στις πλημμύρες, η δε Λάρισα το αντίθετο. Στο Βόλο δεν υπάρχουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Από την άλλη, η Λάρισα διαθέτει αντιπλημμυρικές υποδομές – ειδικά το δίκτυο όμβριων υδάτων είναι υποδειγματικό, ενώ και τα έργα που έγιναν στον Πηνειό ποταμό αποδεικνύονται σωτήρια – που την προστατεύουν.
Πως έγινε αυτό; Η Λάρισα ευτύχησε να έχει για αρκετά χρόνια κομμουνιστή δήμαρχο, τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη, που αποκλειστικό μέλημά του ήταν η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή, με τις συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις προς την κεντρική εξουσία και με την διαρκή αγωνιστική ενεργοποίηση του λαού, κατάφερε να υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Σ’ αυτό το έργο, που είναι πολύπλευρο και προπάντων ουσιαστικό, περιλαμβάνεται και η αντιπλημμυρική προστασία. Το αποχετευτικό δίκτυο οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 1981, αμέσως μετά την ανάδειξη του Αρ. Λαμπρούλη στη δημαρχία, περιλαμβάνει αγωγούς ομβρίων υδάτων για τη διοχέτευση των νερών στον Πηνειό ποταμό και την προστασία της πόλης από τις πλημμύρες και αγωγούς ακαθάρτων για την παροχέτευση των λυμάτων της πόλης στον Πηνειό, ύστερα από την επεξεργασία τους στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ ενισχύεται και με αντλιοστάσια ομβρίων και ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των αγωγών που εγκαταστάθηκαν σε βάθος 3 – 4 μέτρων σ’ όλη την πόλη, έχουν ορθογωνική διατομή 4 μέτρα επί 2 μέτρα και καταλήγουν σε αγωγούς φάρδους 600 μέτρων, ανέρχεται σε πάνω από 400.000 μ. (248.000 μ. αγωγοί ακαθάρτων και 153.560 μ. αγωγοί ομβρίων) και το δίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει 170.000 κατοίκους.
Ταυτόχρονα, στον Πηνειό που διασχίζει την πόλη έχουν υψωθεί αναχώματα ως αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προστατεύεται η περιοχή από την αυξημένη ροή του ποταμού. Σε έκτακτες περιπτώσεις όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα, η υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ κλείνει τα λεγόμενα θυροφράγματα για να μην γεμίσουν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων της πόλης, οι οποίοι εκβάλλουν στο ποτάμι.

Αυτά τα έργα υποδομής αντέχουν μέχρι και σήμερα – όπως και πάρα πολλά άλλα που έγιναν επί δημαρχίας Λαμπρούλη – κι έχουν ως αποτέλεσμα κι αυτή φορά η Λάρισα να μην πλημμυρίσει αν και είναι μια πόλη η οποία διασχίζεται από μεγάλο ποτάμι και πριν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα πλημμύριζε με το παραμικρό.
Ο Βόλος έχει για πολλά χρόνια έναν δήμαρχο, τον Μπέο, ο οποίος κάνει πολλή φασαρία, αλλά από έργο μηδέν – κι ας κορδαλίζεται για το αντίθετο – εκτός από κάποιες παρεμβάσεις βιτρίνας στο κέντρο της πόλης. Πολιτικά στέκει στην κυβερνητική πλευρά και αλληθωρίζει προς την ακροδεξιά, το παίζει τσαμπουκάς και βρίζει όποιον βρει μπροστά του – με ειδική προτίμηση στους εργαζόμενους του δήμου – ενώ συχνά «το ρίχνει» στον ωμό και αλήτικο αντικομμουνισμό. Ακολουθώντας στα βήματα των προκατόχων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αδιαφορεί πλήρως και προκλητικά για τις λαϊκές ανάγκες. Και, βεβαίως, ούτε αυτός προχώρησε στα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, με αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά ο Βόλος να πνίγεται, να θρηνεί έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο, ενώ έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές πολλά σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις, καθώς και μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης.
Τι βγαίνει ως συμπέρασμα από το παραπάνω παράδειγμα; Ότι για τα πολλά κι απανωτά κακά που μας βρίσκουν στη χώρα δεν φταίει μόνο … Θεός, λίγο φταίει ο καιρός και καθόλου ο λαός. Η κύρια ευθύνη βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές διοικήσεις , οι οποίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των διαφόρων «πατρώνων» τους, δε διστάζουν να αφήσουν το λαό απροστάτευτο κι αβοήθητο.
Η μόνη «ατομική ευθύνη» που μπορεί να έχει κάθε άνθρωπος του λαού είναι για τον ποιόν θα επιλέξει να κυβερνήσει τη χώρα, ή να διοικήσει το δήμο του. Κι ας το σκεφτούν όλοι τώρα που φτάνουμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Διότι, παρά το γεγονός ότι η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται επιτρέπει πολύ λίγες δυνατότητες για φιλολαϊκό έργο στους δημάρχους, είναι φανερό πως άλλο Απ. Ριζόπουλος (υποψήφιος δήμαχρος Βόλου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”) και άλλο Μπέος…

Παύλος Ριζαργιώτης
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: