Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου: «Όχι» στην υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Δεν περνά η απόπειρα λογοκρισίας και χειραγώγησης της επιστημονικής γνώσης.
Το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κόντρα στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει πως η υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία «θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα» και σημειώνει πως «ο κάθε φορέας για να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του».
Εδώ και αρκετές ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη μια προσπάθεια απαξίωσης των Ανεξάρτητων Αρχών (τουλάχιστον εκείνων που δεν ελέγχονται από το Μαξίμου). Είναι, εξάλλου, πολύ νωπές οι αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη (και γαλάζιων στελεχών) προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.
Όμως όλα αυτά ξεχάστηκαν και ο πρωθυπουργός της χώρας, στη ΔΕΘ, εξήγγειλε την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση του ΔΣ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας», ωστόσο «για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του».
Ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, με μια ανάρτηση στη σελίδα του Facebook του Αστεροσκοπείου, είχε πει «όχι» στην πρόταση/επιθυμία του Κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συστράτευση όλων των αρμοδίων, αλλά «ο καθένας από το δικό του μετερίζι» για να συμπληρώσει ότι σε διαφορετική περίπτωση «είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».
Την Τρίτη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του «συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας)».
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε «να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα».
Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: