Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Πως φτάσαμε στην κόντρα δήμου Λαρισαίων και δήμου Πέλλας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Δήμους Λάρισας και Πέλλας για την αποστολή βοήθειας από τον Δήμο Πέλλας
Πως φτάσαμε στην κόντρα δήμου Λαρισαίων και δήμου Πέλλας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Δήμους Λάρισας και Πέλλας για την αποστολή βοήθειας από τον Δήμο Πέλλας σε πληττόμενο από τις πλημμύρες χωριό.
Αντιδεοντολογική και καταδικαστέα ενέργεια του Δήμου Πέλλας, είναι ο τίτλος σε κείμενο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Δήμου Λάρισας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Δήμου Πέλλας σε πληγείσες περιοχές της Λάρισας.
Η ανάρτηση προσθέτει:
«Πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι οχήματα του Δήμου Πέλλας με είδη πρώτης ανάγκης, βρέθηκαν σε χωριά του Δήμου μας, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει οποιαδήποτε συνεννόηση με το Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος διακινεί συντεταγμένα κάθε είδους βοήθεια προς τους πληγέντες. Εννοείται ότι στα εν λόγω χωριά έχει σταλεί από το Δήμο μας, ό,τι χρειάστηκε σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Η βοήθεια του Δήμου Πέλλας, διακινείται από υποψήφια συνδυασμού της αντιπολίτευσης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια, είναι σαφώς αντιδεοντολογική, καταδικαστέα και έξω από το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουν επιδείξει στο παρελθόν, τόσο ο Δήμος Λαρισαίων προς άλλους Δήμους που χρειάστηκαν στήριξη και βοήθεια, όσο και πολλοί Δήμοι απ΄ όλη τη χώρα προς τη Λάρισα και άλλους Δήμους της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας.
Για το θέμα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του στο δήμαρχο Πέλλας και έχει ενημερώσει την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)».
Με νεότερη ανακοίνωση ο Δήμος Λάρισας αναφέρει; «Σχετικά με τη βοήθεια του Δήμου Πέλλας, σημειώνουμε ότι όποιος φορέας, νομικό ή φυσικό πρόσωπο επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες από την πλημμύρα, οφείλει να συνδράμει τις πιστοποιημένες δομές του Δήμου Λαρισαίων οι οποίες έχουν αναλάβει συνολικά την ευθύνη της στήριξης των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.
Αυτό κάνουν εκατοντάδες φορείς, επιχειρήσεις και δεκάδες Δήμοι, οι οποίοι προσεγγίζουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρισας, που έχει την ευθύνη για τη στήριξη των πληγέντων, τη συνολική εικόνα των αναγκών και το συντονισμό της βοήθειας.
Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να προσφέρεται αποσπασματικά και για άλλους λόγους πέρα από την στήριξη των αναγκών των πλημμυροπαθών».
Δήμαρχος Πέλλας: «Ανθρωπιστική βοήθεια στείλαμε. θα στείλουμε και άλλη».
Το in ως όφειλε για να έχει μια συνολική εικόνα της κατάστασης, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Πέλλας που σημείωσε:
«Πιθανόν κάποιοι συνεργάτες μας δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Λάρισας και κατευθύνθηκαν μετά από συνεννοήσεις προφανώς σε κάποια χωριά για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν είμαστε οι μοναδικοί που στείλαμε βοήθεια. Τι να πω; Αφού δεν περιορίστηκε ο Δήμος Λάρισας σε μια προφορική επικοινωνία μαζί μας για το γεγονός και το δημοσιοποίησαν…Εμείς βοήθεια στείλαμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε βοήθεια».
Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο της Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο αν τα πράγματα τελικά έφτασαν και παραδόθηκαν και σε ποιο χωριό: «Φυσικά τα πράγματα παραδόθηκαν στο χωριό Μάνδρα. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι του Δήμου Πέλλας εισέφεραν αγαθά πρώτης ανάγκης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η αντίδραση του Δήμου Λάρισας. Με τόσο κόσμο που έχει ανάγκη. Δεν θέλω να δοθεί συνέχεια. Εμείς θα συνεχίσουμε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και σε άλλες περιοχές. Και στη Λάρισα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μου ανέλαβε τις συνεννοήσεις. Από όσο ξέρω την πρώτη φορά δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε με τον Δήμο. Νομίζω πως τώρα αυτό άλλαξε».
Ο Δήμος Πέλλας απαντά στον Δήμο Λαρισαίων: Στείλαμε βοήθεια, λάβαμε διαμαρτυρία
Ο Δήμος Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «έστειλε τρία φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή της Λάρισας μόλις δόθηκε στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός» διευκρινίζοντας πως «ούτε ανακοινώσεις κάναμε, ούτε φωτογραφίες, ούτε δελτία τύπου».
Κατήγγειλε, δε, την ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων που κατηγόρησε το Δήμο Πέλλας που χαρακτήρισε χαρακτηρίζοντας «σαφώς αντιδεοντολογική, καταδικαστέα και έξω από το πνεύμα αλληλεγγύης».
Καταλήγοντας, αναφέρεται πως δεν επιθυμούν να δοθεί συνέχεια στο θέμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου
Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν πόνεσε με τις φωτιές και τις πλημμύρες. Η πρώτη σκέψη όλων μας από τις πρώτες ώρες ήταν πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάποιοι το κάναμε. Ο Δήμος Πέλλας έστειλε τρία φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή της Λάρισας την πρώτη μέρα που δόθηκε σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός. Είμαστε βέβαιοι ότι έτσι βοηθήσαμε τους πληγέντες συμπατριώτες μας και αυτό μας φτάνει.
Ούτε ανακοινώσεις κάναμε, ούτε φωτογραφίες, ούτε δελτία τύπου.
Τα έκανε όμως ο Δήμαρχος Λάρισας χαρακτηρίζοντας «σαφώς αντιδεοντολογική, καταδικαστέα και έξω από το πνεύμα αλληλεγγύης» την προσφορά μας. Επί λέξει.
Τα φορτηγά μας πράγματι δεν παρέδωσαν στο Δημαρχείο της Λάρισας όπως θέλαμε από την αρχή, γιατί παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, όπως και με άλλους δήμους της περιοχής. Κατανοούμε τις δυσλειτουργίες σε μια τέτοια καταστροφή. Κατανοούμε την ταραχή και τον πόνο. Κατανοούμε ακόμα και την υπερβολή. Γι’ αυτό δε θα δώσουμε οποιαδήποτε πολιτική συνέχεια στο θέμα.
Ο Δήμος Πέλλας εκφράζει τα αλληλέγγυα αισθήματα των δημοτών του και θα συνεχίζει να το κάνει όπως το έκανε στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Τουρκία, στη Συρία και όπου αλλού χρειαστεί.
Καλό κουράγιο, συμπατριώτες, θα είμαστε δίπλα σας και με νέες αποστολές σύντομα. 
 
Πηγή: thessaliatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: