Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

55 δισ. μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών!

Οι δραματικές απώλειες των αποταμιεύσεων τα τελευταία 14 χρόνια - Αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων
Περισσότερα από 54 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τα τελευταία 14 χρόνια, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παρά την αύξηση που καταγράφουν οι καταθέσεις από το 2016 και μετά, οι αποταμιεύσεις που λείπουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς νοικοκυριών, εξακολουθούν να είναι ένα τεράστιο ποσό.
Σημειώνεται ωστόσο ότι, σε καλύτερη θέση είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν τις καταθέσεις τους, σε σχέση με το 2009, χάρη στις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις άλλες ενισχύσεις που έλαβαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Το έτος 2009 λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς δεδομένου ότι είναι το έτος κατά το οποίο οι τραπεζικές καταθέσεις ανήλθαν στο υψηλότερο διαχρονικά επίπεδο, πριν την ένταξη στα μνημόνια το 2010 και την κατάρρευση της οικονομικής ζωής που ακολούθησε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των συνολικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στο τέλος του περασμένου Αυγούστου είναι λιγότερο κατά 48,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το ύψος των καταθέσεων που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.
Αναλυτικότερα, το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Αυγούστου 2023 ήταν 189,04 δισ. ευρώ, από 237,53 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών είναι εκείνες που δέχτηκαν το ισχυρό πλήγμα καθώς, από 196,86 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2009, μειώθηκαν σε 142,72 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2023. Δηλαδή, στα 14 αυτά χρόνια χάθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών, 54,14 δισ. ευρώ!
Πρόκειται για απώλειες, που ακόμα δεν καλύφθηκαν και δύσκολα θα καλυφθούν στο προσεχές μέλλον, αφού για να επανέλθει το ύψος των καταθέσεων στα επίπεδα του 2009, θα απαιτηθούν πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, και αύξηση της απασχόλησης και φυσικά αύξηση των μισθών, οι οποίοι εξακολουθούν να κινούνται σε μνημονιακά επίπεδα.
Στην τρέχουσα, δε συγκυρία με τις ανατιμήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών των τροφίμων και των λογαριασμών ενέργειας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει υποστεί δραστικές μειώσεις και μεγάλο μέρος πολιτών δηλώνει ότι δεν επαρκούν οι μισθοί και οι συντάξεις για να βγει ο μήνας.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που δεν αποτελούν πλέον κίνητρο, αλλά και με τους ελέγχους των τραπεζικών λογαριασμών που διενεργεί η Εφορία είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες οι δυνατότητες αποταμίευσης.
Αντίθετα με τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση, λόγω των κρατικών ενισχύσεων που προαναφέραμε.
Συγκεκριμένα από 40,67 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 στο τέλος του περασμένου Αυγούστου έφτασαν σε 46,32 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,65 δισ. ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: