Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Γραφείο Προϋπολογισμού στους πληγέντες: Έχετε να λαμβάνετε... αλλιώς νέοι φόροι

Οι φυσικές καταστροφές απειλούν την επίτευξη των στόχων για πλεόνασμα και ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το Β' Τρίμηνο του 2023, στην οποία συμβουλεύει οι πληρωμές και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες να διανεμηθούν σε βάθος χρόνου. Διαφορετικά, προτείνει την επιβολή νέας φορολόγησης...
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει μια σειρά από αβεβαιότητες, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε όρους ρυθμού ανάπτυξης την ελληνικής οικονομίας, οι οποίες δημιουργούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Επισημαίνει ότι, με τα έως τώρα δεδομένα, οι στόχοι του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και πρωτογενές αποτέλεσμα 0,7% του ΑΕΠ φαίνεται να επιτυγχάνονται, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σειρά λεπτών χειρισμών.
Στην έκθεση του Γραφείου επισημαίνεται ότι οι οικονομικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις των καλοκαιρινών πυρκαγιών και των ακραίων βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία, καθώς αναδείχθηκαν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει σε σοβαρές προκλήσεις.
Όπως αναφέρει, στην τελική αποτίμηση των επιπτώσεων για την οικονομία, πέρα από τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης για τις πληγείσες περιοχές που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο κόστος σε όρους καταστροφής παραγωγικών συντελεστών, το οποίο σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης ορισμένων περιοχών θα προκαλέσει μακροχρόνιες απώλειες παραγωγικής δυναμικότητας.
Και με κύριο μέλημα «να μην υπονομευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα» στην οποία ομνύει και η κυβέρνηση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θέτει δύο προϋποθέσεις: η μέγιστη δυνατή κάλυψη της ανοικοδόμησης να γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους και η χρονική κατανομή των αποζημιώσεων να μη συγκεντρωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα μόνο έτος.
Και η έκθεση καταλήγει ότι, διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες πηγές εσόδων, τακτικές ή έκτακτες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος χωρίς απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο και επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: