Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Από το ουάου Βαρουφάκης …..στο ουάου Κασσελάκης

Είμαι σίγουρος, όπως και αρκετοί διανοητές
πως το κορυφαίο έργο του Μαρξ
που δεν είναι άλλο από το Κεφάλαιο
αλλιώς θα είχε κατατεθεί στην ανθρωπότητα
αν την εποχή που το έγραφε είχε εδραιωθεί η ψυχανάλυση

ΠΡΟΣΠΑΘΩ να γράψω κάτι με θυμό και …..δε μου βγαίνει. Δεν μπορώ να θυμώσω με κάτι που το έβλεπα να έρχεται μέσα από τις αναγνώσεις βιβλίων από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νιώθω απογοητευμένος ούτε διαψευσμένος, ίσα ίσα που νιώθω δικαιωμένος που δεν κατάφεραν όλες αυτές οι συνιστώσες, οι τάσεις και οι ανατάσεις, οι προεκτάσεις, όλα τα ανά, κατά, διά της Αριστεράς να με αποφλοιώσουν και να μου ξεράνουν το μυαλό.Η ευρύτερη Αριστερά, συμπεριλαμβανομένου και του κομουνιστικού κόμματος Ελλάδος, που κάποτε ήταν Εξωτερικού, Εσωτερικού, μετά έγινε προσωρινή συνύπαρξη, μετά ξανά χώρισαν, μετά δεν είχαν καμιά σχέση ώσπου έφτασε να πετροβολά το ένα το άλλο και ……… πάει λέγοντας.
Έχοντας τον Κορνήλιο Καστοριάδη σαν οδηγό από τότε που αγάπησα τα βιβλία, είχα την μεγάλη απορία γιατί η Αριστερά ούτε προσέγγισε ούτε διάβασε ούτε και παραδέχτηκε ποτέ ότι ο στοχαστής του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», ήταν ένας σύγχρονος φιλόσοφος, ο μεγαλύτερος που έβγαλε ο τόπος μετά την κλασική εποχή κατά γενική ομολογία άλλων ξένων στοχαστών. Τι ήταν αυτό που δεν βρήκε στη σκέψη του και δεν άρεσε στην Αριστερά. Είναι εντυπωσιακό πως δεν ασχολήθηκε ευρύτερα και ο Αναρχισμός στην πατρίδα. Τώρα θα μου πείτε όσοι λένε ότι είναι Αναρχικοί γνωρίζουν τα κείμενα του Μπακούνιν και του Κροπότκιν! Εδώ ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα αγαπητοί συμπολίτες. Τα βιβλία δεν είναι καφενεία και τσίπουρα να σου φουσκώσουν το μυαλό και να πάρεις τα άρματα. Θέλουν και χρόνο και κόπο.
Κάποτε ο Αριστερός πολίτης διάβαζε. Όχι ότι δεν διάβαζαν οι συντηρητικοί πολίτες, αυτοί που ήθελαν να διαβάσουν τον κόσμο διάβαζαν. Απλά οι αριστεροί διάβαζαν περισσότερο και αυτό δεν είναι δική μου αυθαίρετη σκέψη, είναι καταγεγραμμένη σε πολλά τεφτέρια.
Κάποιος θα μου πει και που χρειάζεται το διάβασμα για να «διαβάσω» τον κόσμο! Δεν μπορώ με αυτά που βλέπω, που ακούω, που συγκινούμαι, με το βάθος ή όχι της τσέπης μου ή των καταθέσεων να το καταλάβω! Υπάρχει μεγαλύτερο πειστήριο από την οικονομία για να καταλάβω ότι ένα πολιτικό σύστημα είναι υπέρ ή κατά! Όχι αγαπητοί συμπολίτες ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει. Δεν έχει τα κλειδιά για να διαβάσει τον κόσμο. Δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα τα ψέματα των κομμάτων ή των κυβερνήσεων αν δεν έχεις ταξική συνείδηση και αν δεν είσαι ουτοπικός με την έννοια της ποίησης κι όχι απλά της τέχνης.
Την περίοδο του κραταιού ΠΑΣΟΚ που ο λαϊκισμός είχε φτάσει στα ακρότατα επικίνδυνα όρια και κόντεψε να σκορπίσει τον συνεκτικό ιστό της κοινωνίας, το συνδικάτο των εκπαιδευτικών είχε βάλει ως αίτημα την μείωση του εργασιακού ωραρίου και την αύξηση του μισθού. Συνδικάτο είναι αυτό θα μου πείτε ότι θέλει λέει και καλώς το λέει. Όταν διαφοροποιήθηκα μέσα στις γενικές συνελεύσεις και ρώτησα τους ινστρούχτορες ποια οικονομική θεωρία υποστηρίζει κάτι τέτοιο, άνοιξαν σαν χάνοι τα στόματά τους και βουβαίνονταν. “Έλα μωρέ, ας κάνουμε τη δουλειά μας και ας πάει η κυβέρνηση να βρει τη θεωρία”, έλεγαν απορημένοι, “εξάλλου τι αριστερός είσαι εσύ και δεν συμφωνείς”. Κάτι τέτοιες αηδίες έκαναν οι σοβιετικοί κι έφτασαν στο σημείο οι σιτοβολώνες που μπορούσαν να ταΐσουν την ανθρωπότητα δεν μπορούσαν να ταΐσουν τη χώρα τους. Η Περεστρόικα, το περίφημο βιβλίο του Γκορμπατσόφ, όσοι το έχετε διαβάσει, τα γράφει όλα αυτά και άλλα χειρότερα. Κομμουνισμό είχε η Ρωσία, δεν ήταν οι Τσάροι. Κομμουνισμό είχε η Κίνα και τώρα έχει Κρατικό Καπιταλισμό. Εκατό και εκατομμύρια στην Κέραλα της Ινδίας διοικούνται από κομμουνιστικές τοπικές κυβερνήσεις. Αυτές οι περιοχές είναι οι πιο φτωχές σε ολόκληρη την Ινδία που ξεπέρασε σε πληθυσμό την Κίνα.
Τι γίνεται αγαπητοί συμπολίτες! Αυτό που χαρτογραφήθηκε στην ανθρωπότητα ως κομμουνιστική ή ριζοσπαστική αριστερά ή σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο (γιατί υπήρχε και σοσιαλισμός χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο!), ο σοσιαλισμός, αν είναι σοσιαλισμός, μόνο ανθρώπινο πρόσωπο μπορεί να έχει, δεν έχει της αρκούδας, πού ΠΗΓΕ όλη αυτή η σκέψη, η προσπάθεια, το κάρο που ήταν να βγει από τη λάσπη, που πήγε αυτό που έλεγε ο Καζαντζάκης πως ο κομμουνισμός ετοιμάζει τον νέο άνθρωπο! Γέρασε τόσο γρήγορα ή οι άνθρωποι δεν τον κατάλαβαν.
Δεν είναι εύκολη η αποδοχή της ΗΤΤΑΣ. Ο Κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός ήρθαν στην ανθρωπότητα για τον άνθρωπο, για την προκοπή του, για την ειρήνη. Δεν είναι τυχαίο που ο κομμουνισμός ταυτίστηκε με τον χριστιανισμό. Ο χριστιανισμός πέτυχε το στόχο του στην ανθρωπότητα! Γιατί να πετύχει ο κομμουνισμός. Δεν λέω για την Αριστερά, γιατί χάνομαι μέσα στις συνιστώσες και δε θέλω να στενοχωρήσω σύντροφο, γιατί θα μου πει “ποια συνιστώσα” και θα είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω όπως ξέρω κι επειδή υπάρχουν λένε κάποιοι και κακές λέξεις που δεν πρέπει ούτε να γράφονται ούτε να λέγονται.
Να γιατί πολύ εύκολα αναφωνούσαν πριν λίγα χρόνια τον Γιάνη Βαρουφάκη (με ένα νι) ουάου οι ψηφοφόροι και τώρα αναφώνησαν χωρίς σκέψη, χωρίς περίσκεψη, χωρίς πέντε γραμμάρια αριστερών κειμένων……ουάου Κασσελάκης.
Υ.Γ
Τον Γιάνη Βαρουφάκη όσοι διάβαζαν κι άκουγαν ραδιόφωνο τον ήξεραν. Αυτός ο Κασσελάκης πώς προέκυψε σύντροφοι και τίναξε την μπάνγκα στον αέρα. Ούτε ο Σέρτζιο Λεόνε εμφάνιζε έτσι τους ήρωές του.
Θεέ και κύριε λέω και απορώ
Τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
Χρόνους μας ταξιδεύει ……δε βουλιάξαμε… (γράφει ο ποιητής)
Τώρα που βρήκε καλό καπετάνιο η Αριστερά…..εγώ θα πηδήξω από το καράβι γιατί δεν τον εμπιστεύομαι. Αυτοί που είναι εκπαιδευμένοι στα ουάου ας προχωρήσουν μαζί του. Δεν φεύγω από το καράβι σαν κλαμένη όρνιθα. Όχι. Με χαμόγελο, το δικό μου χαμόγελο που δυστυχώς δεν ταιριάζει με στόματα που αναφωνούν ουάου!
Και ύστερα μου λέτε γιατί είπε ο Μακρυγιάννης αυτή η πατρίδα έχει θεό. Ο θεός δεν ξέρω αν ρίχνει καμιά ματιά κατά τα μέρη μας! Ο καιρός θα δείξει.

Του Γιάννη Πετρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: