Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Γ. Μυλόπουλος: Ανοχύρωτη Περιφέρεια και στη ρύπανση η Κεντρική Μακεδονία – Υπάρχει διοίκηση στην Περιφέρεια;

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης από τη διοίκηση της Περιφέρειας θέτει με δήλωση του ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, με αφορμή τις δηλώσεις και τις καταγγελίες σε σχέση με την ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Ο κ. Μυλόπουλος επισημαίνει ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει να ελέγχει την περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων και να εγγυάται τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, όπως και να διασφαλίζει την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων της περιοχής μας».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μυλόπουλου:
«Ανοχύρωτη Περιφέρεια και στη ρύπανση μοιάζει η Κεντρική Μακεδονία μετά από δέκα χρόνια διοίκησης Τζιτζικώστα. Η οποία, όπως διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά, απουσιάζει συστηματικά από τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας.
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε τις επισημάνσεις των επιστημόνων για τη μεγάλη εξάπλωση των μολυσμένων και ρυπασμένων νερών που εκρέουν από τον πλημμυρισμένο Πηνειό ποταμό προς το νότιο Θερμαϊκό Κόλπο και την ανατολική πλευρά του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel.
Με την εικόνα των νεκρών ζώων που επιπλέουν στη θάλασσα να συμπληρώνει τον εφιάλτη για τη δημόσια υγεία και για την ακεραιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Θερμαϊκού.
Την ίδια ώρα έκπληκτοι διαβάζουμε τα δημοσιεύματα που αφορούν στα λύματα της πόλης της Κατερίνης, τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό Κόλπο λόγω ανεπάρκειας του βιολογικού καθαρισμού.
Καλούμε τη διοίκηση Τζιτζικώστα να απαντήσει δημόσια:
- Έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται να πραγματοποιούνται μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς και ρύπανση από ενδεχόμενους ρύπους, ως αποτέλεσμα της πλημμύρας στον Πηνειό;
- Έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται έλεγχοι της ποιότητας των νερών στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας για να διαπιστωθεί αν τα λύματα της Κατερίνης οδηγούνται, πράγματι, ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό Κόλπο;
- Αν γίνονται ήδη μετρήσεις, γιατί τα αποτελέσματά τους δεν δημοσιεύονται, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την ποιότητα των υδάτων του Θερμαϊκού;
- Τι μέτρα έχουν ληφθεί και συνεχίζονται να λαμβάνονται για την προστασία των κατοίκων, των τουριστών και του οικοσυστήματος στις ύποπτες για μόλυνση και ρύπανση θαλάσσιες περιοχές;
Η δημόσια υγεία και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις για να γίνονται και αυτές αντικείμενο επικοινωνιακής πολιτικής από τη διοίκηση Τζιτζικώστα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει να ελέγχει την περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων και να εγγυάται τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, όπως και να διασφαλίζει την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων της περιοχής μας.
Είναι λυπηρό ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα, αντί να ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ασχολείται με προεκλογικές φιέστες και επιδίδεται διαρκώς στην επικοινωνιακή προβολή της για λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: