Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Προσφορά «μαμούθ» 3,2 δισ. για την Αττική Οδό από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ!

Μεγάλες οι προσφορές και από τους άλλους διεκδικητές - Το σχήμα Mytilineos-Vinci κατέθεσε πρόταση 3,1 δισ.ευρώ
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά-3,27 δισ.ευρώ- στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών. Η Διοίκηση της ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε τους φακέλους με τις οικονομικές προσφορές των εταιρειών και σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου.
Η πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατήλθε αυτόνομα στον διαγωνισμό, αλλά με option εκ των υστέρων συμμετοχής της First Sentier) ξεχωρίζει και όχι άδικα, καθώς ξεπερνά τις προσδοκίες της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είχε θέσει τον πήχη σε προσφορά 2,5 δισ.ευρώ και άνω. Πάνω από 3 δισ.ευρώ αλλά χαμηλότερη από αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ήταν η προσφορά του σχήματος Mytilineos-Vinci (3,1 δισ).
Ενδιαφέρον για τη νέα σύμβαση, που θα έχει διάρκεια 25 ετών, εκδήλωσαν οι σημαντικότερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και ξένοι όμιλοι-funds.
Το γεγονός ότι στη νέα σύμβαση δεν θα περιλαμβάνεται κατασκευαστικό έργο – άρα δεν θα υπάρχει ανάλογο επιχειρηματικό ρίσκο – καθιστά την επένδυση ακόμη πιο ελκυστική για τα επενδυτικά funds και τις εξειδικευμένες ξένες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων.
Τα έξι (6) επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τις εξής οικονομικές προσφορές (με αλφαβητική σειρά):

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A. – 2.700.000.000 ευρώ.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – 3.270.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων BRISA - AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. - RUBICONE MIDCO, B.V. -INTRAKAT A.E. – 2.050.050.908,21 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. - FINCOP INFRASTRUCTURE LTD – 2.350.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESSIONS S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - MOBILITY PARTNER S.A.S. – 3.106.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε. - MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S. – 2.548.000.000 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι ανωτέρω Προεπιλεγέντες Επενδυτές θα ενημερωθούν για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: